estalvi energètic

Accions obligatòries d'estalvi energètic per a les empreses

El Govern i el sector empresarial decidiran quines mesures d’estalvi energètic tindran un caràcter impositiu

El Tarter rep el segell Llum verda de FEDA.GRANDVALIRA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va comunicar ahir durant la presentació de Grandvalira sobre la seva certificació energètica que al setembre Govern farà públiques quines són concretament les mesures d’estalvi energètic. En aquest sentit, Calvó va avançar que l’executiu ja es troba treballant en aquests moments en el pla d’estalvi en qüestió i va informar que aquelles que facin referència a Govern, l’Administració general i entitats seran d’obligat compliment. “Es faran mitjançant un decret que ja estem ultimant i que esperem que s’aprovi per Govern durant la primera quinzena de mes”, va informar la ministra. En canvi, el caràcter impositiu d’aquelles mesures que vagin dirigides a empreses i comuns es decidirà a partir d’un pacte polític que es tancarà els dies vinents en el marc d’unes reunions que se celebraran entre els diferents actors. “Volem implementar les mesures en concertació amb els sectors”, va assegurar Calvó, a més d’afegir que “jo crec que el sector empresarial d’Andorra està compromès”. En relació amb aquest tema, la ministra va informar que l’executiu actualment ja es troba llistant una sèrie de mesures, però que també espera que les empreses facin les seves propostes. “Volem que les mateixes empreses ens diguin quines mesures creuen que són d’obligat compliment i que creuen que s’han d’imposar a tothom i quines s’haurien d’aplicar via recomanació”, va deixar clar.

Pel que fa a les mesures dirigides als ciutadans, seran només recomanacions. En aquest sentit, Calvó va informar que l’executiu mirarà de fer una campanya per informar sobre les mesures que poden fer a casa seva. “Aquest estalvi és imprescindible des d’aquest moment fins que acabi l’hivern”, va destacar Calvó.

FEDA i Govern, com ja es va anunciar, proposen que el país arribi a assolir entre un 15% i un 20% d’estalvi de consum energètic durant els propers mesos. Així ho va recordar ahir al matí el director general de FEDA, Albert Moles. Una meta a la qual volen arribar a través de les mesures que Govern implementarà a partir d’aquest setembre tant al sector públic com al sector privat. Un escenari que, segons Moles, jugaria a favor dels comptes de les empreses i del canvi climàtic. “Hem de tenir clar que la transició energètica és una realitat. Hem de mirar de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i de treballar en el desplegament de l’energia renovable”, va assegurar Moles.

La ministra també va voler insistir en el fet que Govern no incrementarà la tarifa elèctrica a la població durant els propers mesos, tal com ja havia acordat l’executiu. Tot i això, de cara al 2023 la ministra no va descartar un possible augment de preus. “De moment Govern i FEDA han optat per parar el cop, però és clar que el dèficit de 10 milions de la parapública no es pot mantenir fins a l’infinit”, va destacar la ministra, tot recordant que FEDA anteriorment tenia uns comptes amb resultats positius de 10 a 12 milions d’euros. En aquest sentit, Calvó va recordar l’esforç que ha fet FEDA per evitar augments en les tarifes de llum, que repercutirien en les empreses i les famílies del país. “Govern es va comprometre a no augmentar les tarifes com a mínim fins a final del 2022”, va recalcar. Tot i això, la ministra va voler deixar clar que com menys electricitat es compri a l’exterior menys pèrdues hi haurà per a FEDA i, per tant, això suposarà menys necessitat d’haver d’augmentar les tarifes. “Penso que això és bo anar-ho recordant als ciutadans i a les empreses. Més enllà dels possibles talls de llum, com més estalviem aquesta tardor menys necessitat tindrem d’augmentar les tarifes”, va apuntar, a més d’afegir que serà a mitjan aquest hivern que Govern ja sabrà la necessitat d’augment de les tarifes.

Per altra banda, Moles va anunciar que FEDA ha tancat un nou finançament d’inversions –un préstec a llarg termini– i una nova línia de crèdit per fer front a possibles despeses com el fet de comprar energia. “L’hem volgut tancar abans que els tipus d’interès a nivell europeu o dels països de l’OCDE pugin”, va fer saber. La suma d’aquestes accions és de prop de 20 milions.

GRANDVALIRA APOSTA PER L'ENERGIA VERDA

El director general d’Ensisa, David Hidalgo, va rebre ahir al matí el segell Llum verda, una certificació energètica per part de FEDA. Es tracta d’una acreditació que demostra que Grandvalira és la primera empresa que consumeix el 100% d’energia verda al país. “Veiem que les empreses privades creuen en el canvi climàtic”, va celebrar el director general de la parapública, Albert Moles, a més d’afegir que “espera que s’hi sumin altres empreses”. En aquest sentit, Moles va destacar que tota l’energia que consumirà Grandvalira serà pràcticament d’origen renovable i provindrà de la central hidroelèctrica. A més, va comentar que el consum d’energia verda i sostenible està avui en tots els ODS de les empreses i els governs. Moles va destacar que les primeres converses entre Grandvalira i FEDA es van produir durant la preparació de la candidatura per al Mundial del 2027. “Va ser llavors quan ens vam posar a treballar, ja no en clau 2027, sinó perquè això sigui una realitat”, va recordar. Per la seva part, Hidalgo va destacar que el domini esquiable ja fa temps que treballa per a l’optimització dels seus recursos. “Aquesta dinàmica i aquest esforç de contenció no són nous per a nosaltres”, va assegurar, tot puntualitzant que des del domini s’acostumen a fer accions en aquesta línia com canviar els canons de producció de neu abans del final de la vida útil per noves versions més eficients energèticament o millorar els aïllaments. Per altra banda, Hidalgo va ressaltar que l’aposta per a l’energia verda no tan sols està relacionada amb la sostenibilitat, sinó que també és una aposta comercial. “Actualment ens trobem que molts clients viatgen en funció de la sostenibilitat del destí”, va assegurar el director general d’Ensisa mentre posava d’exemple el perfil de l’usuari escandinau.

tracking