transport sanitari
Salut tutelarà que l'UTE respecti els drets dels treballadors
El sindicat responsabilitza el SAAS del conflicte
El ministeri de Salut tutelarà que l'empresa que des d'avui s'encarrega d'oferir elserveide transportsanitarino medicalitzat ni urgent respecti els drets dels treballadors subrogats de l'anterior prestatària. Ahir a última hora, en una reunió entre elSAAS,l'UTEi els treballadors, es va acordar no aturar el servei amb la condició que l'empresa elabori una nova planificació que respecti els drets adquirits en l'anterior empresa. En aquest sentit, el ministre de Salut, Albert Font, ha informat que les parts van assolir ahir una base d'acord i que el ministeri tutelarà el seu compliment. "Des del ministeri, penso que la nostra missió és verificar que aquest protocol d'acord estigui respectat i és el que m'he compromès a fer", ha assegurat. Per la seva banda, l'Usdaha manifestat que "volem tenir garanties d'unatutelacióper part del ministeri i elSAAS"
Des del sindicat s'ha destacat la responsabilitat delSAASen el conflicte, indicant que el plec de bases era incomplet. "Tenim clar que si hem arribat a aquesta situacióhaestat per culpa delSAAS", ha asseverat el secretari general de l'Usda, Gabriel Ubach.
Vaga d'ambulàncies desconvocada
Els treballadors del transport sanitari no medicalitzat ni urgent van desconvocar ahir a última hora l’aturada prevista i treballaran avui amb normalitat.
Ara bé, la continuïtat del servei de cara als pròxims dies queda condicionada que l’UTE que a partir d’avui és la responsable d’oferir el servei regularitzi les condicions laborals dels treballadors. En una reunió ahir al vespre entre la nova adjudicatària, els treballadors, el sindicat i el SAAS, l’UTE Andorra de Transport Sanitari es va comprometre per escrit a elaborar, en 24 hores, una planificació que respecti els drets adquirits dels antics treballadors d’Ambulàncies del Pirineu, a qui ha d’absorbir amb les mateixes condicions. Així doncs, el conflicte continua sense solució, en espera de la nova redacció de la planificació per part de l’empresa i de la reunió programada per aquest matí entre la representant dels treballadors i el ministre de Salut, Albert Font.
En total, l’UTE ha de subrogar prop d’una vintena de treballadors de l’antiga empresa, amb l’obligació de mantenir-los les condicions laborals. Però fonts sindicals van assegurar ahir al Diari que no ha estat així, sinó tot el contrari. De fet, acusaven l’UTE d’haver “amenaçat” i “coaccionat” els treballadors. Una acusació que se sumava a moltes més: denunciaven que la nova companyia no els manté els drets adquirits a l’anterior empresa, que no havien rebut la planificació a temps i que se’ls havien imposat guàrdies localitzables, quan són voluntàries. Per això, havien anunciat una parada que, a última hora d’ahir, es va desconvocar.
CARTA DE SUBROGACIÓ
El Diari va poder parlar amb un treballador afectat que va explicar que l’UTE no els va entregar la planificació fins al 23 d’agost i que el document “no respectava la setmana curta i la llarga ni les vacances”. Segons va indicar, una setmana més tard l’empresa els va entregar una nova planificació plena d’errades i on sortien reflectides les guàrdies localitzables, que són voluntàries. Un altre treballador va afegir que ahir a la tarda l’UTE els va compartir una tercera planificació, també incorrecta. Així mateix, aquest segon treballador va relatar que quan va anar a recollir l’uniforme la concessionària li va posar com a requisit “signar una carta de subrogació on no quedava clara l’antiguitat”. Un document que els treballadors no estaven obligats firmar, segons els va indicar el SAAS. Per tot això, van decidir comunicar una aturada, malgrat ser conscients que no s’havien seguit els requisits legals. “Si ens costa l’acomiadament estem disposats a assumir les conseqüències”, va sostenir el primer treballador.
Aquest relat, però, xoca amb el de la nova concessionària, que va assegurar que “tots els punts que denuncien són falsos i ho podem demostrar”, i que “es mantenen totes les condicions de l’anterior adjudicatària”. Un dels responsables d’ambulàncies Égara va manifestar a aquest rotatiu que “hem volgut garantir els drets amb la carta de subrogació”. De fet, van desmentir que els treballadors mantinguin una posició unitària, sinó que un sector hauria coaccionat la resta de treballadors. “S’ha buscat un conflicte intencionadament”, va dir, acusant-los de voler convertir el servei en públic per passar a ser funcionaris. A més, va esgrimir que “no hem coaccionat ni amenaçat” cap treballador, sinó tot el contrari, “els hem parlat amb confiança i carinyo”. Així, va acusar el sindicat de “difamar” una treballadora d’ambulàncies Égara i va asseverar que “ens reservem emprendre accions penals”.
Davant aquesta situació, el SAAS va comunicar ahir que treballa per mediar i acostar postures a fi de poder garantir el servei. Ara bé, l’UTE va expressar que des de dilluns passat s’havien intentar reunir amb la representant dels treballadors sense èxit, una versió desmentida pels treballadors. Ahir al matí el SAAS es va reunir amb l’UTE, mentre que el sindicat va al·legar que no era “el moment de la reunió”. Ara bé, finalment, el SAAS, els treballadors, el sindicat i es responsables de l’UTE es van reunir ahir al vespre i van acordar donar un marge de 24 hores a l’empresa per garantir els drets laborals dels treballadors. Des del sindicat es va informar al Diari que l’aturada quedava desconvocada en espera de la nova planificació i de la reunió prevista per aquest matí amb el ministre de Salut, a la qual l’UTE va lamentar no haver estat convidada.
CLAUS
1. L’UTE rep la concessió per al servei
El SAAS adjudica la concessió a l’UTE, que ha d’ajornar l’inici del servei perquè no rep les ambulàncies a temps.
2. El sindicat amenaça de fer vaga
Els treballadors denuncien que les planificacions de l’empresa no respecten els seus drets laborals i asseguren haver estat coaccionats per signar una carta de subrogació.
3. Inici de la concessió sense aturades
Avui l’UTE inicia la concessió. Ara bé, la continuïtat del servei queda condicionada que l’empresa respecti els drets adquirits dels treballadors.