La patronal defensa que els sous “no s'han d'augmentar”

La posició de la principal patronal del país és que “els salaris no s’han d’augmentar”

El director de la CEA, Iago Andreu, i el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) va expressar ahir la seva opinió amb relació a l’inici d’una possible negociació amb els sindicats sobre l’increment que s’hauria d’aplicar als salaris davant l’encariment de la vida que s’ha registrat els últims mesos. Segons va manifestar el director de la principal patronal del país, Iago Andreu, el posicionament de l’organització és que “els salaris no s’han d’augmentar”.

Per aquesta raó, Andreu va manifestar que la CEA no és partidària d’iniciar una negociació amb els sindicats amb relació a aquest punt en concret, responent així a la demanda que havia fet el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, que havia reclamat una proposta en ferm per escrit per començar a dialogar en aquesta matèria. A la necessitat que empresaris i treballadors es posessin d’acord sobre l’increment salarial també es va referir el cap de Govern, Xavier Espot, que abans de l’inici de les vacances estivals va demanar als membres del Consell Econòmic i Social que arribin a un acord en aquest àmbit i va indicar que si la concertació social no té èxit serà l’executiu qui “aplicarà les mesures que hagi d’adoptar”. D’altra banda, el mateix president de la CEA, Gerard Cadena, també es va mostrar a favor d’un acord sobre la pujada de salaris.

El director de la CEA va explicar ahir, així doncs, que la patronal “no farà cap proposta” que estigui encaminada a apujar els salaris dels treballadors, tot i que a la vegada va expressar la predisposició de l’organització a “parlar” amb els sindicats i “escoltar” quins són els seus plantejaments sobre les diverses qüestions laborals que s’hagin d’abordar conjuntament entre les dues parts. “En quin país és la patronal la que fa una proposta d’aquest tipus?”, es va preguntar Andreu. El dirigent de la patronal va considerar, a més, que els treballadors es troben actualment en una posició de força “perquè les empreses tenen més demanda” de mà d’obra que en altres moments, raó per la qual “no ens sembla bé anar ara a una negociació”.

El responsable de la CEA es va mostrar contrari a la possibilitat que sigui el mateix Govern qui decideixi de manera unilateral un increment salarial, tal com ja va passar quan, per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania, va obligar a aplicar l’IPC de l’any passat (3,3%) a les empreses que no ho havien fet. “No ens semblaria bé una pujada per decret”, va dir. I és que, segons Andreu, una pujada dels salaris pot contribuir a accelerar encara més l’“espiral inflacionista” que s’ha posat en marxa i que, a més, també està afectant les empreses perquè els seus costos també s’estan veient incrementats. Andreu va recordar, per justificar que no s’hagi d’encetar una negociació amb els sindicats, que ja s’han aplicat recentment diverses pujades salarials enguany.

EL PROJECTE DE LLEI DEL TREBALLADOR PER COMPTE PROPI ES VEU COM UN "AVENÇ"

El director de la CEA, Iago Andreu, va valorar ahir com a positives algunes mesures fixades al projecte de llei del treballador per compte propi. En primer lloc, va esmentar el fet que a partir d’ara la cotització a la seguretat social es faci segons la renda neta obtinguda i no segons la facturació. Un aspecte que, tot i qualificar com a positiu, obre dubtes sobre com es podrà controlar. “El com és el que s’haurà de veure, però suposo que el Govern i la CASS tindran els seus mitjans”, va indicar Andreu. La CEA també veu bé que la CASS assumeixi la part empresarial en cas d’invalidesa per accident laboral, maternitat, adopció o risc de l’embaràs. “L’equiparació amb els assalariats no és absoluta, però sens dubte el projecte de llei és un avenç com a mínim respecte a l’actualitat”, va manifestar el director de la CEA. Andreu va recordar que la imatge que es té del treballador per compte propi d’una persona amb ingressos molt elevats “no sempre es correspon amb la realitat”.

tracking