informe
La pandèmia ha fet augmentar la bretxa salarial entre homes i dones
El treball apunta una recuperació de l’economia a nivells prepandèmics
La pandèmia ha incrementat la diferència salarial entre els homes i dones. Així ho constata l’informe promogut per Reig Fundació, elaborat per Marta Alberch amb la col·laboració el Centre de Recerca Sociològica d’Andorra Recerca+Innovació. En concret, l’informe publicat ahir (que busca mesurar l’impacte de la pandèmia en la classe treballadora del país i que és una ampliació del difós el gener passat) assenyala que la bretxa salarial “s’ha incrementat lleugerament respecte d’abans de la pandèmia entre dones i homes”. Així, el març del 2020 el salari mitjà dels homes es va situar en els 2.385 euros, pels 1.826 euros en el cas de les dones. Això suposava una diferència de 559 euros. El març d’aquest any el salari mitjà dels homes va ser de 2.641 euros mentre que el de les dones es va situar en els 1.999 euros, deixant una diferència de 642 euros. És a dir, la bretxa salarial s’ha incrementat en 43 euros.
Sí que és cert, però, que la diferència s’ha reduït respecte al 2020, quan va esclatar la crisi sanitària i la diferència va arribar als 729 euros. “Aquestes dades demostren que les dones són un dels col·lectius més afectats per les crisis, en general, i que en la seva reincorporació al mercat laboral postpandèmia ho ha continuant sent”, sosté l’informe.
L’ECONOMIA ACCELERA
D’altra banda, el quadern constata que “s’estan recuperant les dades d’abans de la pandèmia amb ja quasi el mateix nombre d’assalariats”. A més, també destaca que els salaris, tant el mitjà com el medià, s’han incrementat en un 3,3% i un 5,4%, respectivament. “Semblaria confirmar-se una lleugera millora dels salaris més baixos”, indica. En aquest sentit, les diferències entre el salari mitjà més alt i el més baix es redueix. El març del 2022, el salari mitjà més alt va ser 4,82 vegades el més baix, mentre que el 2020 ho era 5,24. “Això pot portar a concloure que tot i les diferències, els salaris més baixos s’han incrementat més que els més alts”, assevera l’informe.
D’altra banda, l’informe constata que el sector de la construcció “és un dels pocs que han millorat el seu salari mitjà respecte d’abans de la pandèmia”.
D’aquesta manera, s’apunta una millora de les retribucions que, actualment, es troben per sobre del salari mitjà.
ALTRES CLAUS
-Ajudes socials
Es remarca la importància de les ajudes socials, tant les habituals com les extraordinàries per la pandèmia, com un element que ha ajudat a reduir la desigualtat.
-Increment del PIB
L’informe destaca que les previsions situen el creixement econòmic en ritmes similars a abans de la pandèmia. També es destaca la tendència alcista de l’IPC.
-Més visites als cap
En l’àmbit de la salut, a més de la davallada de pacients per covid ingressats, també es destaca l’augment de l’activitat ambulatòria, a urgències i als CAP, tot i que sense arribar als nivells del 2019.
LES DEFUNCIONS FAN REDUIR EL CREIXEMENT NATURAL
L’informe alerta de l’evolució demogràfica marcada per la baixada dels naixements, que situa el Principat com un dels “països europeus amb la taxa de natalitat més baixa”. “Si bé la població, tant l’estimada com la registrada durant el 2021, s’ha incrementat més que durant l’any anterior, aquesta tendència no es repeteix en el creixement natural”, sentencia l’informe. Això té lloc perquè la caiguda dels naixements és important, sumat al fet que el nombre de defuncions es manté per sobre al dels anys prepandèmics. Així, els naixements del 2021 es van reduir en un 6,7% respecte al 2019, i, tot i que les defuncions es van reduir en un 7,8%, en nombres absoluts encara se situen per sobre de les dades del 2019, quan van morir 301 persones per les 386 del 2021. Això provoca que el creixement natural del 2021, fixat en 117 persones, fos un 2,5% menys que el del 2020, de 120 persones.