prestacions sanitàries
El sector sanitari critica l'entrada del tercer pagador
Els col·lectius sanitaris es queixen de falta de diàleg del Govern i es mostren crítics amb la mesura presentada
El tercer pagador presentat pel ministre de Salut, Albert Font, no ha acabat de convèncer ningú. Els col·lectius sanitaris consultats mostren dubtes davant de la fórmula plantejada per l’executiu a l’hora d’introduir el tercer pagador a partir de l’octubre. En primer lloc, es queixen per la falta de diàleg per part del Govern amb relació a com implementar el nou sistema que permet que l’usuari no hagi d’avançar els diners als professionals. “D’entrada, no se’ns ha informa de res”, va assegurar dimarts Celine Diet, presidenta del Col·legi d’Odontòlegs, que va continuar dient que “ens agradaria que abans de prendre mesures així se’ns informi una mica o que se’ns consulti”. Diet, crítica amb l’executiu, va remarcar que implementar el tercer pagador només per a la franja de 65 anys “no té sentit”. “Si una persona necessita ajuda entenc que se li doni finançament; però una persona que té recursos per pagar no necessita aquest ajut”, va asseverar la màxima responsable dels odontòlegs, que creu que la mesura és “electoralista” i que suposara un cost extra per als professionals per “controlar els pagaments de la CASS; ens estem convertint en funcionaris de Govern”.
Per la seva banda, fonts consultades en el sector dels metges apunten que la limitació del tercer pagador al col·lectiu dels jubilats no té gaire sentit, ja que hi ha molts altres col·lectius que també poden tenir dificultats per accedir a la sanitat. A més, les mateixes fonts assenyalen que el mateix sistema de copagament ja permet evitar un consum lliure de proves diagnòstiques i més ara, quan el cost del sistema sanitari és molt més elevat que durant la introducció d’aquest sistema, als anys seixanta. Així, el que denominen “ticket moderador” ja fa que els usuaris no estiguin disposats a demanar proves que són innecessàries. És a dir, segons aquestes fonts el tercer pagador no comportarà una major despesa per a la CASS.
D’altra banda, des del consell d’administració de la CASS el representant dels empresaris, Francesc Zamora, va apuntar que “no veiem que aquesta mesura hagi de ser generalitzada; sí per a les persones jubilades”. A més, Zamora va veure “molt difícil que això es pugui generalitzar en qüestió de mesos tal com va dir el ministre Font”. Pel que fa a la representant dels assalariats, Montserrat Martínez, va remarcar que la mesura “és insuficient perquè el tercer pagador ha de ser per a tothom i més en la situació econòmica actual, en què hi ha moltes famílies que han d’escollir entre les proves o menjar”. Tanmateix, tant Martínez com Zamora van apuntar que en properes reunions del consell d’administració es plantejarà la necessitat d’introduir alguna mesura que ajudi els prestadors de serveis que ara hauran d’esperar els pagaments de la CASS.
DUBTES TAMBÉ AMB LA RECEPTA ELECTRÒNICA
Un altre dels punts de conflicte amb la presentació del tercer pagador de dilluns passat és que, ara per ara, les despeses de farmàcia no s’hi inclouen. Així, mentre fonts del col·lectiu de metges apunten que sense la recepte electrònica és impossible que la CASS pugui fer el pagament directe, la representant dels assalariats al consell d’administració de la CASS, Montserrat Martínez, va apuntar que “en altres supòsits com és l’accident laboral ja es pot fer i, per tant, no veig per què hauria d’haver-hi problemes”. Tanmateix, Martínez va assenyalar que sí que és cert que la manera com s’ha plantejat aquest aspecte per part de l’executiu “pot suposar una empenta per a la recepta electrònica”. D’altra banda, el representant dels empresaris sí que va remarcar la necessitat de disposar d’aquest sistema informàtic, tot i que va recordar que des de la CEA no es veu amb bons ulls la generalització per a tota la ciutadania del tercer pagador. A més, Zamora va recordar que avui en dia la CASS ja intenta realitzar els pagaments en un termini de com a màxim 24 hores.