dia de meritxell
La campana torna a casa 50 anys després
L’instrument va resultar afectat per l’incendi que hi va haver fa cinquanta anys al santuari vell i va tornar dimecres al seu lloc d’origen
Els ciutadans van respondre ahir de nou massivament a la celebració del Dia de Meritxell i, com és tradició, molts van acudir caminant, ja des de primeres hores del matí, fins al santuari per ser presents a la missa central. Alguns per tradició familiar i altres moguts per la fe en la verge, el cert és que de nou van ser molts els que, una vegada més, va pelegrinar per poder veure la verge en aquest dia tan especial.
En aquesta ocasió els assistents, a més, tenien l’al·licient que podrien contemplar de nou la campana del santuari vell, que es va veure afectada per l’incendi que va tenir lloc la nit del 8 al 9 de setembre del 1972, ara fa cinquanta anys. D’altra banda, l’afluència de visitants també es va veure afavorida pel fet que enguany, i després de dos anys, no hi ha hagut restriccions per la pandèmia del coronavirus.
“L’antiga campana de Meritxell torna al santuari vell”, va recordar el dia abans el Govern a través de les xarxes socials. En aquest sentit, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va destacar que “recuperem un diàleg interromput amb el passat, honorem la història i recobrem vivències per a la memòria col·lectiva”. L’instrument estava actualment exposat al Museu Postal i va ser traslladat a l’antic santuari amb motiu del Dia de Meritxell. El campanar podria estar entre els més antics dels que es conserven al país, està datat al segle XIII-XIV i és obra del mestre Despuic (el més antic documentat al país). La previsió, a més, és que la seva germana (en l’antic santuari n’hi havia dues) l’acompanyi aviat per ser exposada al nou santuari. L’antiga campana va poder tornar dimecres finalment, amb tots els honors, a casa seva en un acte en què la va beneir l’arxipreste de les Valls, mossèn Ramon Sàrries, i la va rebre mossèn Ramon de Canillo, a més de diverses autoritats com la mateixa ministra de Cultura i el cònsol major de Canillo, Francesc Camp. L’incendi de fa cinquanta anys va ser protagonista ahir al llarg de tota l’homilia presidida per l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, amb motiu de la Festa de Nostra Senyora de Meritxell. Vives va destacar aquest fet com a mostra de la força del poble andorrà per superar dificultats. L’eucaristia solemne a la basílica, concelebrada amb els sacerdots de les Valls, es va tancar, com és tradicional, amb la ballada de sardanes amb la Cobla Osona, en la qual van participar moltes de les autoritats presents, i el repartiment de coca i moscatell per a tots els assistents. A la tarda va tenir lloc el concert popular del Cor dels Petits Cantors d’Andorra.