DIA DE MERITXELL

Vives es defensa de “les calúmnies”

El Copríncep episcopal apel·la en la seva homilia a la resiliència per fer front “a una greu difamació o calúmnia”

El Copríncep episcopal durant l'homilia a la missa central del Dia de Meritxell.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Copríncep episcopal i arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, va aprofitar ahir l’homilia que va pronunciar amb motiu de la celebració del Dia de Meritxell per defensar-se, tot i que no de manera clara i expressa, de les acusacions d’haver encobert en el passat casos de pederàstia que van aparèixer en un diari espa­nyol. Amb una sala plena de gom a gom, Vives va començar l’homilia de la missa central fent referència als 50 anys de l’incendi del santuari de la Mare de Déu de Meritxell –“fou una trista desgràcia i vam perdre-hi la sagrada imatge de la Mare de Deu”, va dir–, un esdeveniment davant del qual el poble andorrà “va saber reaccionar”. I és que, només quatre anys després de l’incendi, “tots els andorrans amb les nostres autoritats al capdavant li vam bastir un nou temple a la Mare celestial, construït per l’arquitecte Ricard Bofill i dedicat per l’arquebisbe Joan Martí el 1976”.

D’aquesta manera, la reacció va ser “immediata” i Andorra va ser resilient, segons va apuntar Vives, moment que va aprofitar per fer referència a les acusacions de les quals ha estat objecte: “La resiliència o enteresa és el procés d’adaptar-se bé a l’adversitat, a un trauma, tragèdia o amenaça; a una greu difamació o calúmnia; a fortes tensions, com ara la mort d’un ésser estimat, o problemes familiars o de relacions personals, problemes seriosos de salut o situacions estressants de la feina o financeres.”

L’arquebisbe d’Urgell va insistir que aquesta havia estat l’actitud del poble andorrà després de l’incendi de Meritxell, quan “es va posar tot el país en marxa i mans a l’obra” i, per si algú tenia dubte del missatge que va llançar per defensar-se de les acusacions d’encobrir casos de pederàstia, va tornar referir-s’hi afirmant que “davant l’esperit del món, dominat per l’orgull i la mentida, la Verge Maria ens convida a fer les coses units; amb humilitat i perseverança; amb ideals grans de superació; amb esperança...”.

Una vegada acabada la missa, i a preguntes dels mitjans de comunicació, els grups de la majoria i el cap de Govern, Xavier Espot, van expressar la seva confiança en el Copríncep episcopal. En aquest sentit, Espot es va remetre a les explicacions “contundents i ràpides” que havia expressat Vives. “Jo tinc plena confiança i el Govern està plenament satisfet de les explicacions que va donar”, va afegir el cap de l’executiu. A més, Espot va lamentar que de vegades es vulgui fer ús d’“informacions poc contrastades per fer mal a la figura del Copríncep episcopal i de retruc a les institucions del país”. En aquesta mateixa línia, el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, va manifestar que no és coneixedor de la informació que té el diari espanyol en què s’exposen les acusacions contra Vives ni tampoc del bisbat de Barcelona, indicant que “l’únic que puc pensar és que el bisbe no ens enganya quan fa un comunicat”. Per la seva banda, el president del grup independent, Fer­ran Costa, va opinar que ahir tocava parlar del Dia de Meritxell “i no centrar-nos en falsos debats”. Qui sí que es va mostrar molt crític amb el Copríncep episcopal va ser el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que entén que Vives ha de ser “més clar” en aquesta qüestió” i “mostrar la seva predisposició absoluta a aclarir els fets”. “M’hauria agradat que més que retrets hi hagués hagut predisposició per la seva part a ser transparent i a donar totes les explicacions que escaiguin en aquest sentit”, va assenyalar López. A l’homilia Vives també va recordar que Andorra no està aïllada i pateix les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, de la crisi energètica mundial, de l’emergència climàtica i de les migracions i la globalització, i “que es perden molts valors de cara a la família, l’educació, la dignitat de la vida humana, el repartiment just de la riquesa, la fe i també les nostres tradicions”.

tracking