rEPORTATGE

Cursa electoral

El darrer debat d’orientació política serà inevitablement llegit en clau programàtica i marcarà les bases per a les properes eleccions generals.

Debat d'orientació políticaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’últim Debat d’Orientació Política de la legislatura arrenca aquest matí amb el discurs del cap de Govern, seguirà a la tarda amb les intervencions dels grups parlamentaris i acabarà demà amb la votació de les propostes de resolució. Amb les eleccions generals a l’horitzó, el discurs de Xavier Espot, així com les intervencions dels grups parlamentaris seran llegits també en clau de programa electoral i marcaran les bases del que d’aquí a uns quants mesos es convertirà en una cursa per aconseguir ser el més votat i esdevenir el nou líder de l’executiu.

La legislatura ha estat convulsa i incomparable a qualsevol d’anterior. Al cap de menys d’un any dels comicis, el mandat es va veure marcat per la irrupció de la pandèmia, que ha determinat les polítiques del Govern i del Consell General durant pràcticament dos anys. Passat el pitjor de la Covid, el context internacional també ha posat entre les cordes la població, que ha vist com els preus de productes i serveis bàsics, com el menjar, la llum i els carburants s’enfilaven a causa de la inflació. La delicada situació socioeconòmica tampoc no ha ajudat a rebaixar la tensió ja existent en el mercat de l’habitatge. Tot plegat marcarà de ben segur la línia del discurs del cap de Govern avui i les principals línies dels programes electorals de tots els partits les properes eleccions.

Mentrestant, Espot manté per ara la incertesa de quin serà el calendari electoral enmig dels rumors que fa temps que parlen d’un possible avançament a final d’any, que permetria, entre altres qüestions, que els comicis generals i comunals no coincidissin en un mateix any. De moment, però, el Govern no ha entrat encara el pressupost per a l’any vinent al Consell General i amb el calendari a la mà això dificulta que hi hagi temps d’aprovar-lo abans del 2023 i convocar a les urnes, ja que el reglament marca que s’ha de dissoldre la cambra 40 dies hàbils abans dels comicis.

Això no evita, però, que tots els partits ja hagin començat a moure la maquinària electoral, tant els que tenen actualment representació parlamentària com els que no. Com sempre, un dels punts decisius per a les aliances dependrà del pes electoral a cada parròquia, fet que, alhora, acabarà determinant el guanyador de les eleccions.

tracking