el marge respecte als països veïns s'ha perdut

Gasopas estudia rebaixar els preus dels carburants

L’empresa encampadana s’està veient afectada per les mesures a França i busca la fórmula d’abaratir la tarifa dels hidrocarburs

L'estació de Gasopas al Pas de la Casa.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les ajudes directes en el preu dels carburants dels països veïns ha provocat que el diferencial de preu ja no sigui un atractiu per visitar el Principat. Amb les estacions espanyoles la diferència és poca o inexistent des de fa temps i des de principi d’aquest mes tampoc no existeix aquest marge de preu amb les gasolineres franceses. Això ha tingut un efecte directe al Pas de la Casa, que es nodria dels visitants gals que es desplacen fins a la localitat encampadana. Per intentar recuperar el diferencial de preu, Gasopas està estudiant si legalment té una escletxa jurídica per aplicar de manera unilateral una rebaixa de les tarifes, segons han indicat diverses fonts consultades. Es tractaria d’una acció promocional temporal com també estan duent a terme els països de l’entorn per recuperar, sobretot, el client francès.

La decisió, que s’hauria d’acabar de tancar els propers dies, tindria també un efecte polític. Des del Govern i els grups parlamentaris de la majoria s’analitza la situació però es veu difícil poder dur a terme una ajuda directa com passa a Espanya o França, perquè el marge impositiu és molt menor que en aquests països. A més, la totalitat del que es recapta es destina al fons verd, que alhora serveix per fer front al cost que suposa el bus gratuït. Per això, entenen que els importadors de carburants tenen marge per rebaixar el preu de la gasolina perquè a Andorra paguen menys impostos que als països de l’entorn i els demanen un esforç per ajustar el marge de benefici en moments complicats per a la ciutadania. En aquest sentit, consideren que les possibles accions impulsades per Gasopas podrien influir en la resta d’estacions i provocar un efecte dominó amb una baixada de preus.

En tot cas, d’entrada el Govern descarta ajudes directes per l’alt impacte econòmic que suposarien i que tindrien un impacte directe en el transport públic. El que sí que tenen clar és que una rebaixa només per als residents no tindria sentit, ja que els altres països no han fet discriminació segons la matrícula.

Ajudes en la calefacció

En el que sí que treballen el Govern i els grups de la majoria és a buscar la manera de reduir el preu del gasoil de calefacció per a aquest hivern. Tot i que no hi ha cap decisió presa encara, la voluntat és intentar donar algun tipus d’ajuda que faci que sigui més fàcil per a les famílies passar aquesta temporada de neu evitant un increment de la pobresa energètica.

FETS

Pèrdua de diferencial

Les mesures dels països veïns amb ajudes directes al preu dels carburants ha reduït o fins i tot eliminat el diferencial que hi havia fins ara.

Afectació al Pas

La recent mesura del govern francès està afectant directament Gasopas, que es nodria en gran part dels turistes gals que visiten la vila. L’empresa estudia ara una possible reducció de preus.

Gasoil de calefacció

El Govern estudia ajudes per abaratir el gasoil de calefacció per a aquest hivern.

VINT CÈNTIMS DE DESCOMPTE A ESPANYA I FINS A CINQUANTA CÈNTIMS A FRANÇA

El govern espanyol va anunciar, a final de març, una bonificació de vint cèntims el litre de combustible per a tots els usuaris. La rebaixa va ajustar molt el diferencial de preu amb Andorra. Malgrat que en algunes gasolineres el Principat encara tenia uns cèntims de marge, en altres el preu ja era igual o fins i tot inferior. Des de l’1 de setembre, França també ha començat a fer accions d’ajudes directes per tal de reduir el preu dels hidrocarburs, fet que ha provocat que en diverses ocasions les tarifes hagin estat per sota d’1,5 euros al litre. Això és degut al descompte que el govern gal aplica i que va entre els 18 i els 30 cèntims durant els mesos de setembre a octubre. Però el descompte al país gal pot arribar fins a cinquanta cèntims el litre en el cas de les estacions de Total Energies, que fa una rebaixa addicional de 20 cèntims. Tot plegat ha pressionat les estacions d’Andorra, que han vist com l’important diferencial de preus que fins ara hi havia amb els carburants ha desaparegut, i això ha provocat inevitablement que posar-hi gasolina ja no sigui un reclam per als turistes.

tracking