comptes de l'estat

Pressupost amb dèficit per a l'any vinent

El ministre Jover confirma que els comptes del proper curs inclouen un dèficit de “desenes de milions d’euros”

El ministre de Finances, Eric Jover, va descartar el superàvit per al 2023.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El pressupost per al 2023 preveurà un dèficit per als comptes de l’Estat. Segons va confirmar el ministre de Finances, Eric Jover, els comptes que es presentaran en les properes setmanes al Consell General inclouran un dèficit de “desenes de milions d’euros” per al pròxim exercici. “Per al 2023 el superàvit no serà possible, ja li avanço que el pressupost tancarà amb desenes de milions d’euros de dèficit”, va reconèixer Jover en declaracions al Diari. Si bé el ministre no va detallar les xifres exactes dels comptes en els quals està treballant, sí que va descartar la possibilitat de recuperar els números negres per al proper curs, una situació que s’havia sondejat abans de l’estiu arran del bon ritme econòmic però que s’ha acabat descartant.

Per ara, l’única pista que hi ha amb relació al pressupost per al 2023 és l’actualització del pla d’equilibri financer 2020-2025, que a final de juny el ministre Jover va presentar. Va ser una actualització de la situació econòmica de l’executiu arran de les mesures anunciades pel Govern, que va demanar un crèdit extraordinari vinculat a la llei “d’actuacions urgents en matèria de desenvolupament econòmic, d’habitatge i d’educació, i de desenvolupament dels sistemes d’informació” (en la qual es preveia, per exemple, un aprovisionament d’onze milions d’euros per a la compra de pisos buits).

Dèficit a la baixa

En aquesta actualització es va preveure per al proper exercici uns ingressos de prop de 494 milions d’euros. Per contra, les despeses previstes es fixaven en uns 527 milions, deixant un resultat negatiu d’uns 30 milions d’euros. En aquest sentit, sempre sobre la base de la previsió presentada el mes de juny passat, el dèficit es reduiria de poc menys de l’1% respecte al pressupost extraordinari que el Govern va fer, que preveu un dèficit per al 2022 de 30,3 milions d’euros (3,8 milions d’euros més que el pressupost inicialment aprovat per al curs actual). Ara bé, aquesta seria una situació molt diferent de la que van deixar els números, ja liquidats, del 2021. Llavors el dèficit es va enfilar, arran dels ajuts per la pandèmia, fins a 77,8 milions d’euros.

L’altre indicador que hi ha sobre el pressupost del 2023, aquest molt més llunyà, és el projecte de llei per al pressupost del 2022. Llavors -l’octubre del 2021- el ministre Jover també va fer una previsió de futur per al 2023. En aquella ocasió, l’executiu preveia un dèficit de 13,7 euros. El context actual, però, no té res a veure amb el que hi havia quan es va fer la previsió.

IPC del 4,5%

Un altre dels elements que cal tenir en compte és que el pressupost treballa amb les previsions fetes per Estadística relatives a l’IPC. Així, els comptes estan elaborats amb un IPC del 4,5%. Tanmateix, cal tenir en compte que actualment l’índex de preus del consum avançat per al mes d’agost se situa en el 6,8%. És cert que ja s’ha observat una frenada en l’acceleració de la inflació i que les mesures aplicades pels bancs centrals poden ajudar a rebaixar l’IPC de cara a final d’any. Així i tot, sembla difícil poder aconseguir frenar la inflació fins al 4,5% pronosticat.

EL CALENDARI DE LA LLEI DEL PRESSUPOST MARCARÀ LES ELECCIONS

Un dels elements que van quedar clar abans de l’estiu és que la llei del pressupost entraria aquest setembre per donar la possibilitat al cap de Govern a convocar eleccions anticipades si ho consideri oportú. Així, un cop s’admet a tràmit, “la Sindicatura obrirà dos períodes d’esmenes que s’inicien el mateix dia; un període improrrogable, d’una durada no inferior a deu dies, per presentar les esmenes a la totalitat, i un altre període, d’una durada no inferior a vint dies, per presentar les esmenes a l’articulat”. Així, en el cas que hi hagi esmenes a la totalitat -com ja va indicar el líder del PS, Pere López-, es produirà un debat previ en el qual es votarà no només les esmenes en si, sinó que també “quedaran fixades la previsió d’ingressos i la despesa global màxima”, assevera l’article 111 del reglament de la cambra. Posteriorment, es produirà el debat de les esmenes a l’articulat. L’any passat, des de l’admissió a tràmit del pressupost (10 de novembre del 2021) fins a l’aprovació definitiva (31 de gener del 2022), van transcórrer dos mesos i 21 dies.

tracking