DEBAT D'ORIENTACIÓ

“L'especulació ha passat per sobre del dret a l'habitatge”, retreu López

Pintat critica l’ús de la via d’extrema urgència i les moratòries anunciades

Pere López, president del grup parlamentari socialdemòcrata, ahir al Consell General.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les primeres rèpliques per part dels grups de l’oposició al discurs del cap de Govern, Xavier Espot, van coincidir no només en el to bel·ligerant, sinó també a ressaltar el que consideren falta de planificació de l’executiu i l’abús de la via d’extrema urgència per presentar textos legislatius a última hora.

“Per si no li ha quedat encara clar, l’especulació immobiliària ha passat per sobre del dret a un habitatge digne i assequible dels treballadors”, va recriminar Pere López, líder del grup socialdemòcrata, en un discurs marcat pels retrets però al qual li va faltar alguna proposta concreta. Sí que és cert que López va tornar a estendre la mà al Govern per negociar. De fet, el líder del PS va lamentar haver arribat “a aquest debat i a la propera presentació dels pressupostos de nou sense cap mínim de diàleg ni cap expectativa de revertir la situació”.

En aquest sentit, el president del grup socialdemòcrata va recordar que “venen uns temps molt complicats; especialment, si no hi ha un canvi en les polítiques al nostre país, si no hi ha un Govern que es preocupi per la gent i per les seves necessitats”. Un discurs centrat en l’habitatge però també la pèrdua de poder adquisitiu de la ciutadania, motiu pel qual el socialdemòcrata va tornar a recordar que “el salari mínim no arribarà al 60% del mitjà, tal com demana la Carta Social Europea”. Així, López va assegurar que al salari mínim “encara li manquen, a data d’avui, uns 160 euros”, tot i que va considerar que “mentre no es vulgui actuar sobre els preus de l’habitatge, tota política salarial podria acabar sent insuficient”.

Extrema urgència

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de terceravia, Josep Pintat, també va augmentar el to en la seva intervenció, contra un executiu a qui li va retreure abusar de la fórmula de l’extrema urgència per introduir textos legislatius a la cambra. “Vostè continua fent un abús de la figura de l’extrema urgència i necessitat, antítesi de qualsevol debat d’orientació política; vulnerant els drets dels consellers generals, amagant informació i anàlisi”, va asseverar Pintat, que va deixar la qüestió en mans del Tribunal Constitucional, que ha admès a tràmit el recurs de la formació laurediana. En aquest sentit, el líder lauredià va criticar la mesura anunciada al matí per Espot per voler “reequilibrar residència i turisme via moratòria”. Pintat també es va mostrar molt crític amb la gestió de l’executiu amb l’acord d’associació i va acusar el Govern “d’haver-nos fet perdre el temps; demagògia per aparentar que alguna cosa es mou quan en realitat no hi ha cap avenç”.

La primera intervenció de la tarda va ser de Carine Montaner, qui va proposar la celebració d’un referèndum sobre el sistema del metge preferent. “Hauríem d’analitzar de manera profunda el resultat de la via preferent”, va asseverar la consellera, que també va proposar una reforma de la Constitució per modificar el sistema de nomenament dels membres del Consell Superior de la Justícia.

tracking