debat d'orientació

Nou actor polític al Consell

Espot aprofita el final del discurs per atacar el PS però també Concòrdia, que malgrat no tenir (encara) escó ahir ja va ser present a la cambra.

Cerni Cairat i Cerni Escalé, ahir, al Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’olor d’eleccions fa dies que s’ensuma. I ahir la flaire inevitablement es va deixar entreveure a la primera part del darrer discurs d’orientació política de la legislatura. Al llarg del discurs, el cap de Govern, Xavier Espot, va fer alguna referència als posicionaments de partits de l’oposició però la traca va arribar al final del discurs. El líder de l’executiu no va perdre l’oportunitat per criticar que “en situacions d’excepcionalitat i d’incertesa hi ha qui s’entesta a profetitzar constantment l’hecatombe, gairebé com si la desitgés”. “Ja se sap que sempre hi ha qui té un problema per a cada solució. També hi ha qui legítimament però potser no encertadament pensa que ell ho faria millor si tingués la responsabilitat d’encapçalar el Govern”, va afegir. I encara va seguir, “i després hi ha dos grups de persones aparentment contraposats, però en el fonts molt similars, que optarien els uns per una fugida endavant i per canviar-ho tot, i els que voldrien tornar enrere cap a una Andorra idíl·lica que sempre ha estat més fictícia que real”. I així ja havia repartit per a tothom.

Les mencions, però, van ser encara més explícites. Malgrat que en cap moment va mencionar ningú, diverses referències van fer pensar en les idees del PS però també en les d’un nou protagonista de l’escena política: Concòrdia. De fet, tot i no poder seure (encara) ocupant un escó, els dos representants de la nova formació, Cerni Cairat i Cerni Escalé, estaven ahir presents a l’hemicicle. I dedicat a ells el líder demòcrata va etzibar que “si Andorra viu un procés de gentrificació per l’arribada de residents i d’inversors internacionals, la resposta no pot ser limitar o expulsar aquests residents i inversors i pensar que poden treure’ls de l’equació i que ens quedarà el mateix PIB a repartir entre menys persones, entre les quals sempre ens comptem nosaltres, és clar”. Les referències també es van fer notar en qüestions com ara l’avortament o l’acord amb la UE. “Si tenim certs recels davant un gran actor internacional com és la Unió Europea, trobem un bon acord que encarrili les nostres relacions amb els veïns i que potenciï les nostres especificitats en un procés presidit pel lema in varietate concordia, units en la diversitat. Però no ens pensem que podem viure al marge de la Unió i a la vegada obtenir tots els beneficis d’estar-hi a tocar”.

Qui tampoc va deixar escapar l’ocasió de llançar un tret polític va ser el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, que va felicitar irònicament el líder del PS, Pere López, perquè “aquest any no s’ha copiat el discurs”.

tracking