REPORTATGE

'Cuina d'altura'

L’Andorra Taste busca impulsar en l’àmbit mundial la gastronomia del país, incorporant nous productes i convertint-la en un nou atractiu turístic.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La gastronomia andorrana, caracteritzada pels seus més de 1.000 metres d’altura, es posa al punt de mira en l’àmbit internacional aquests dies amb la primera edició de l’Andorra Taste. Un congrés amb dues cares, la professional i la popular, que té com a objectiu donar un nou impuls a la gastronomia del país i consolidar-la sota l’etiqueta Cuina d’altura.

Les jornades professionals van donar el tret de sortida i han seguit avui amb el lliurament del premi Andorra Taste Award al xef francès Michel Bras i ponències de cuiners nacionals i internacionals com Oriol Castro, Nacho Manzano, Rodolfo Guzmán, Francis Paniego, Jordi Grau i Fina Puigdevall. En aquesta segona jornada també es procedirà a la redacció del Manifest sobre la cuina de muntanya.

Durant tres dies, el Prat del Roure es converteix en un espai de creació culinària on els xefs podran compartir les seves elaboracions, productes locals i receptes més genuïnes. Unes jornades que van arrencar amb èxit de participació, amb uns 1.000 inscrits que seguiran les conferències de manera presencial i en streaming. A distància ho faran persones de més de 25 països, tal com va destacar el ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres.

Durant l’acte inaugural, Benjamin Lana, director general de Vocento Gastronomia, va manifestar la voluntat d’oferir a la cuina andorrana un escenari per mostrar-se al món. Això, unit a les experiències que els cuiners estrangers compartiran ha d’esdevenir “un hummus que els visitants vinguin a menjar”. I és que l’objectiu és, va apuntar, que el congrés “ajudi a convertir Andorra en la capital mundial de la cuina d’alta muntanya, i que aquesta s’afermi i trobi pilars propis a tot el món que ajudin a singularitzar-la”. De fet, Lana va reivindicar la necessitat de “rescatar” la cuina andorrana i de donar-li una volta, incorporant nous aliments de proximitat que han quedat oblidats. Així, Torres va posar l’exemple de la mel d’avet, un aliment fins ara desconegut que els xefs del país comencen a incorporar als seus plats.

Per la seva banda, el cònsol menor d’Escaldes-Engordany, la parròquia que acull l’esdeveniment, va posar en relleu la importància que cobra recuperar la cuina de proximitat en el context de crisis climàtica.

L’Andorra Taste culminarà el cap de setmana amb una “part més lúdica” que es tractarà d’una “trobada gastronòmica popular on els xefs del país seran els protagonistes”. L’esdeveniment s’obrirà al públic divendres i es podran degustar tastets de xefs del país, showcookings i tallers infantils. Tot això, amenitzat amb música en directe.

Tot apunta que l’Andorra Taste ha arribat per quedar-se. Almenys, aquest és el desig tant de Govern com d’Escaldes-Engordany. En aquest sentit, Torres va manifestar “la voluntat política i d’Andorra Turisme de promocionar el país a través de la gastronomia”. Així, va posar en relleu l’evolució que el país ha fet en l’àmbit gastronòmic gràcies a la gran aposta del sector privat, tot afegint que ara és moment que s’hi sumi el sector públic.

tracking