Reglament per gestionar les xarxes socials d'un difunt
El testament digital recollirà la voluntat sobre l'ús i destinació de la informació continguda en els comptes
El Govern va aprovar ahir, a proposta del ministre de presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, el reglament de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) i el reglament d’aplicació de la Llei qualificada de protecció de dades personals (LQPD). Aquest últim reglament desplega un dels conceptes continguts a la llei, de l’any 2021, com és el testament digital, concebut com el dret a preveure un règim de gestió de comptes a les xarxes socials i/o altres prestadors de serveis digitals en cas de mort o pèrdua sobrevinguda de capacitat, segons va explicar el ministre portaveu, Eric Jover.
D’aquesta manera, la previsió és que l’interessat pugui donar instruccions als hereus sobre l’ús i la destinació de la informació continguda i/o demanar-ne la supressió. Amb relació a aquesta qüestió es crea el registre electrònic de voluntats digitals adscrit al Registre Civil, on es poden inscriure el documents de voluntats digitals en el cas que els interessats no hagin disposat aquestes qüestions via testament, codicil o memòries testamentàries. L’accés al Registre electrònic de voluntats digitals és reservat al titular de les voluntats digitals i, una vegada mort el titular, a les persones o les institucions legitimades pel causant.
Aquest reglament atorga més protecció jurídica als responsables de tractament de dades de les administracions, entitats privades, empreses, associacions, etc., ja que especifica les obligacions detallades que es deriven de la llei i les concreta. Els responsables disposaran d’un període d’adaptació de sis mesos des de l’entrada en vigor per adaptar els processos i establir els procediments necessaris per poder complir aquestes obligacions en els termes descrits al reglament. També es concreten els procediments relatius als delegats de protecció de dades i com les dades es poden transferir en l’àmbit internacional.
D’altra banda, el nou reglament de l’APDA, creada el 2003, vol precisar el que hi havia fins ara. I és que la llei del 2021 suposa l’adaptació de l’ordenament jurídic andorrà als principis vigents en matèria de protecció de dades en l’àmbit internacional i, especialment, al marc de la Unió Europea. Així, al nou reglament es precisen diferents qüestions, com ara el règim d’incompatibilitats dels alts càrrecs o el procediment sancionador. Quant a les sancions, a més a més de les gradacions de lleu, greu i molt greu contingudes a la LQPD, el reglament especifica que es concretaran els imports fixos atenent el context en què es produeixi la infracció i altres consideracions com ara el nombre de persones afectades o el grau de reincidència del responsable. Pel que fa a la naturalesa de l’APDA, l’ens es configura com un organisme públic amb personalitat jurídica pròpia, independent i amb plena capacitat d’obrar, segons va informar el Govern.
MÉS
-CAP a Ciutat de Valls
El Govern seleccionarà un professional de l’arquitectura per a la redacció del projecte del CAP que es preveu per al barri de Ciutat de Valls.
-Nou medicament
La Caixa Andorrana de Seguretat Social finançarà amb el cent per cent el Kaftrio, que està indicat per al tractament de la fibrosi quística en pacients de sis anys o més.
-Bàtxelor en psicologia
El ministeri d’Educació i Ensenyament Superior ha aprovat el pla d’estudis del bàtxelor en psicologia de la Universitas Europaea IMF.
-Escola d’Ordino
Territori i Habitatge ha licitat els treballs per portar a terme la reparació de la coberta-pati de l’escola de Germans de Riba d’Ordino.
-Estatut de l'artista
El Govern ha expressat un criteri “àmpliament positiu” amb relació a la proposició de llei sobre l’estatut de l’artista, tot i que apunta algunes millores.
ESPOT I UBACH PARTICIPARAN A L'ASSEMBLEA DE LES NACIONS UNIDES
El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, participaran del 19 al 23 de setembre en la 77a assemblea general de les Nacions Unides i en les reunions d’alt nivell fixades en l’agenda de les Nacions Unides per a la setmana. El programa de la delegació inclou diverses reunions bilaterals i trobades amb alts mandataris dels diferents estats i organismes que hi participen. La intervenció d’Espot en el debat general serà divendres 23 de setembre, segons va explicar el ministre portaveu, Eric Jover. El títol de l’assembla és Un moment decisiu: solucions transformadores per a desafiaments interrelacionats, sota la direcció del president, Csava Körösi. L’agenda bilateral inclou trobades amb Lituània, Hongria, Portugal, els Emirats Àrabs, Xipre, Suïssa o Estònia, entre d’altres.