Dubtes jurídics de la llei que frena la construcció

El PS i terceravia demanen retirar el projecte de llei al·legant que els ha faltat temps arran de l’ús de la fórmula d’extrema urgència

Font, Salazar, Vela i Sánchez sortint del Consell General.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Consell General va tornar a viure ahir una sessió convulsa i marcada pel clima preelectoral. La sessió va servir per aprovar la llei anunciada pel cap de Govern, Xavier Espot, durant el seu discurs d’obertura del debat d’orientació política. Un projecte de llei que frenarà la construcció amb una moratòria d’un mes i que, posteriorment, obligarà les empreses a rebre un informe vinculant del ministeri de Medi Ambient i d’Habitatge (amb uns criteris encara per determinar) per aconseguir la llicència durant l’any vinent. A més, el text sí que aplica una moratòria de dos anys per als apartaments turístics. Tot plegat, mentre els comuns elaboren uns estudis de càrrega per saber fins a quin punt poden seguir creixent.

La sessió va tornar-se a centrar més en la forma que no pas en els fets. Segurament perquè en aquesta ocasió la forma acabarà portant la llei aprovada (16 vots a favor i 4 en contra) al Tribunal Constitucional. El mateix Espot va reconèixer que el text acabarà a l’Alt Tribunal i, tot i defensar la seva “constitucionalitat”, també va reconèixer que “pot passar que si s’impugna aquest projecte de llei, el Tribunal Constitucional pot ser que alguna disposició [la consideri] inconstitucional; escolti, no passa res, ja ho modificarem”.

MOCIÓ PER RETIRAR LA LLEI

De fet, previ al debat sobre el projecte de llei, el Consell General va valorar la possibilitat que el text passés pel tràmit ordinari o que fos retirat per part de l’executiu, arran d’una moció presentada pels socialdemòcrates. Els quatre consellers del PS que van assistir ahir (el seu líder, Pere López, ja va anunciar la setmana passada que s’excusava per un compromís professional) van argumentar que no els havia estat possible poder assolir un posicionament fonamentat amb relació al text a causa del poc temps que dona el procés d’extrema urgència i necessitat (obre un període de 48 hores abans de votar la llei). En aquest sentit, les conselleres generals Susanna Vela i Judith Salazar han assegurat aquest matí en roda de premsa que no tenen la intenció de presentar recurs davant del Tribunal Constitucional per una possible invasió de competències comunals per part del Govern. Així, les parlamentàries socialdemòcrates han recordat que són els comuns els que també tenen la potestat d'interposar un recurs d'aquestes característiques, al temps que van justificar de nou el fet que els membres del grup abandonessin el Consell General durant el debat i la votació de la llei. De moment, han estat només els cònsols d'Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria els que han considerat que la llei aprovada podria envair competències dels comuns.

Vela ha reiterat que no es podien pronunciar sobre un projecte de llei que pot tenir grans conseqüències econòmiques i que no han pogut analitzar amb temps. "Nosaltres ens hem d'assegurar de les coses que fem i per això vam marxarde la sala de plens de la cambra legislativa", ha explicat Vela, afegint que els ciutadans també poden adreçar-se al Tribunal Constitucional a través del procediment d'empara si consideren que la llei, que també estableix una moratòria en l'atorgament de llicències d'habitatges d'ús turístic.

Per la seva banda, el president del grup de terceravia, Josep Pintat, va reiterar ahirel que considera un abús de l’ús de la fórmula d’extrema urgència i va recriminar a Espot que “l’efecte crida”, amb el qual el cap de l’executiu va justificar l’ús d’aquest tràmit parlamentari per així evitar una allau de sol·licituds, el va provocar el mateix cap de Govern en fer l’anunci durant el debat. Així, Pintat, que també va carregar contra el que considerava inseguretat jurídica, va assegurar que es reservava el dret a portar el text davant el Constitucional. Per la seva banda, la consellera no adscrita, Carine Montaner, va acabar votant en contra de la llei.

L'hemicicle del Consell General sense els socialdemòcrates.

tracking