postpandèmia

Andorra té 368 donants de medul·la òssia i tres inscrits al registre

Hi ha tres persones més inscrites al registre Redmo pendents de fer-se l’analítica de sang

Albert Font, Toni Gamero i Conxita Marsol davant de l'escultura d'homenatge als donants.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El programa de donació de medul·la òssia es va reprendre l’estiu de l’any passat després de l’aturada per la pandèmia. De fet, havia arrencat precisament el març del 2020 i s’hi van sumar una seixantena d’inscripcions abans que la covid-19 el paralitzés. A data d’avui, i segons ha informat el Govern coincidint avui amb la celebració del Dia mundial del donant de medul·la òssia, hi ha 368 donants efectius mentre que tres persones més ja han formalitzat la inscripció al registre Redmo i estan pendents del tipatge, que és la primera extracció de sang. Pot ser donant de medul·la qualsevol persona entre 18 i 40 anys en bon estat de salut. La inscripció al Redmo implica fer part d’una xarxa internacional a disposició de qui necessiti un trasplantament. Per això cal una compatibilitat que, si es dona, implicarà per al donant l’extracció de cèl·lules mare a través d’un procediment que s’haurà de fer en un hospital de Barcelona, o el Clínic o Sant Pau.

Possibilitar la donació a Andorra és una de les grans reivin­dicacions de l’Associació de Trasplantats i Donants (Atida). Precisament l’entitat va inaugurar ahir al Parc Central –en presència del ministre de Salut, Albert Font, i de la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol– l’escultura Jo en tu, d’Emma Regada, una obra que simbolitza l’agraïment als donants d’òrgans. “Fa sis anys que Atida funciona i un dels primers projectes que volíem tirar endavant era fer alguna cosa en agraïment i homenatge a tots els donants. Aquest any vam parlar amb l’Emma Regada, va captar la nostra idea i vam ser agosarats i vam anar a la capital”, va exposar el president de l’entitat, Toni Gamero. El comú va dir que sí al projecte i dues estructures de ferro de 2,5 metres que incorporen, respectivament, una pedra blanca i una pedra negra i que simbolitzen dues persones, ja fan part del paisatge del Parc Central.

EL GRAN REPTE

La gran reivindicació d’Atida és que més enllà del primer pas que suposen iniciatives com ara possibilitar que els ciutadans del país puguin ser donants de medul·la òssia, l’objectiu a assolir és que es puguin fer extraccions d’òrgans al país. Ja hi ha hagut un parell de reunions entre el ministeri de Salut, el SAAS i l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), en les quals ha participat Atida. La qüestió és complexa i està en un estat embrionari. “Del primer que s’ha de parlar és del marc legal que s’ha de fer perquè aquests òrgans surten d’Andorra i van cap a Espanya, després cal un marc tècnic, que seria la formació del personal de l’hospital, i després els reglaments i protocols”, va exposar Gamero. El titular de Salut, Albert Font, va assegurar el compromís de tirar-ho endavant. “Des del ministeri som particularment sensibles, és una tasca que tenim encomanada en un àmbit polític però també en un àmbit humanitari”, va assegurar. No obstant això, el ministre també va recordar que és un àmbit complex. “Hi ha un vessant jurídic i cal treballar-lo. És una nova organització que s’ha de crear i l’ordenament jurídic s’ha de tancar. Estem a les acaballes d’un mandat i potser serà difícil establir un esquelet jurídic d’una sistemàtica de donacions però forma part de la cartera del ministeri”.

Atida aposta per un mecanisme que permeti que equips mèdics es puguin traslladar des de Barcelona fins al país per fer l’extracció de l’òrgan i facin també el transport per a un eventual trasplantament fora de les fronteres. L’entitat és conscient que per les dimensions del país no es pot plantejar que l’hospital executi trasplantaments, però insisteix en la necessitat de participar en la xarxa global de donació. “Per nosaltres hauria d’estar fet ahir, però sabem que el marc legal pot ser més lent. Acabem de començar i cal anar pas a pas però fer-ho bé. Ara ja no es poden fer enrere”, va indicar Gamero.

El ministre, al seu torn, va manifestar que ja s’estan complint altres demandes de l’Associació de Trasplantats i Donants, com ara disposar d’una “partida pressupostària per destinar al repatriament dels cossos dels donants, que ja es venia demanant des d’Atida feia temps. És la primera pedra d’una assignatura que no s’aturarà”.

Referint-se a l’escultura de Regada al Parc Central, el ministre va fer palès que “és un recordatori de les tasques que tenim encomanades”. El comú ha cedit l’espai i ha ajudat en la instal·lació de l’obra.

tracking