rEPORTATGE
Temporada “acceptable”
Les condicions meteorològiques no han ajudat fins ara que neixin gaires bolets, tot i que si milloren hi pot haver una campanya que sigui “regular”
La temporada de bolets ja està en marxa i la previsió és que, amb les condicions meteorològiques que s’estan registrant, pugui ser “regular, no bona”, o el que és el mateix, “acceptable, però no per llançar coets”. L’investigador d’Andorra Recerca + Innovació (ARI) Manel Niel va recordar, però, que com és habitual tot dependrà de l’evolució de les temperatures i de les pluges que es vagin registrant les properes setmanes, així com de la humitat i el vent que hi pugui haver a cada zona. De moment, es parteix d’un estiu que ha estat molt càlid i sec, fet que no ha afavorit els fongs (que són els que donen lloc als bolets), i no ha estat la situació idònia perquè es pugui preveure una bona temporada.
“Si es mantenen unes temperatures temperades i continuen les pluges que normalment hi ha a les tardes, la temporada pot ser més bona”, assenyala Niel. Les espècies de bolets que més es poden trobar al país són sobretot tres: el cep, el rovelló i el rossinyol, i dins de cadascuna d’aquestes hi ha tres variants diferents, però segons explica Niel són més de 6.000 les espècies que existeixen, “la majoria sense cap mena d’interès i més de la meitat són tòxiques”.
El primer consell que dona l’investigador de l’ARI a tots aquells que surtin a la muntanya a recollir bolets aquesta temporada és que “el que no es coneix no s’agafa”, i tampoc és recomanable collir els que estiguin a peu de carreteres “perquè poden contenir metalls pesants”, ni aquells “que no estiguin sencers”. “A més, si es porta un bolet a algú perquè el reconegui ha d’estar sencer”, per evitar possibles intoxicacions si es confon l’espècie.
Una altra de les recomanacions és “evitar fer malbé” el lloc on estigui el bolet per no perjudicar els fonts que hi pugui haver i “tallar o arrencar” els bolets depenent del terreny de què es tracti. “S’ha de tenir en compte que si no s’altera el terra es poden continuar produint bolets”, va assenyalar Niel. També és important que els bolets es transportin en cistelles com les tradicionals i no en bosses de plàstic, que poden afavorir la proliferació de bacteris.
D’altra banda, Niel considera que “s’ha d’anar a buscar bolets amb cura” i que “no té sentit agafar quilos i quilos de bolets, sinó que cadascú hauria de collir aquells que necessita”.