Els bancs no temen la morositat tot i l'augment dels tipus d'interès
Les entitats troben normal que es recuperin tipus d’interès positius després d’un període en el qual el preu del diner era molt baix
Les entitats financeres es mostren tranquil·les davant l’efecte que tindran les pujades de tipus d’interès anunciades pel Banc Central Europeu –les més fortes de la seva història–. De fet, des de Crèdit Andorrà, Morabanc i Andbank assenyalen que aquesta pujada permet recuperar una certa normalitat, després d’un llarg període d’excepcionalitat quant als tipus d’interès. “Els tipus normals no són els negatius; venim d’una situació molt extraordinària”, assegura David Macià, director d’Inversions i Estratègia de Crèdit Andorrà. “Els bancs centrals se l’estaven jugant amb aquests estímuls; el diner ha de tenir valor positiu”, remarca Àlex Fuster, economista en cap i director global d’inversions d’Andbank.
Des de les tres entitats financeres, però, sí que reconeixen que la pujada dels tipus tindrà efectes directes en les quotes de les hipoteques variables, les quals poden tenir forts encariments a partir de les properes revisions. “Tindrà un impacte en les quotes que haurà de pagar el client, especialment aquelles hipoteques que s’hagin de renegociar de manera imminent”, assegura Sergi Plaza, director de banca comercial i empreses de Morabanc. Tanmateix, des de les entitats financeres no es pateix per un possible repunt en la morositat, la qual sí que pot augmentar, però no fins a situacions en les quals puguin comportar problemes per a les entitats. “Per ara, tenim una cartera de clients que estan assumint els contractes; no hem tingut cap sol·licitud de refinançament”, remarca Plaza, que afegeix que, des de Morabanc, “hem fet projeccions d’estrès i hem vist que fins i tot apujant els tipus d’interès fins a llindars elevats no hi ha un repunt significatiu en la morositat”. Cal tenir en compte que, en general, les entitats coincideixen a situar el límit als tipus d’interès al voltant del 2%. “Una pujada de 75 punts bàsics s’ha de contextualitzar, són les més agressives, però es fa venint de tipus negatius; hi ha un consens en els mercats que els tipus d’interès acabin entre el 2% i 2,25%, que mirant l’històric parlem d’un tipus baix”, remarca Macià.
Per aquest motiu, des de les entitats financeres es continua recordant que, tot i aquesta pujada dels tipus d’interès, les hipoteques variables segueixen sent una opció. “La reflexió que s’ha de fer és que, si s’agafa una hipoteca fixa al 2%, ens interessa que els tipus d’interès, de mitjana dels propers 30 anys, siguin del 5%, i no crec que sigui el cas”, afirma Fuster. “Les hipoteques inclouen períodes molt llargs, entre 20 i 30 anys, és molt probable que quan la inflació baixi, els tipus també ho facin”, afirma Plaza. “Cal desdramatitzar la situació i recordar que als clients amb hipoteca variable, la primera pujada dels tipus no els va afectar, perquè veníem de tipus negatius; d’aquí a 30 anys, veurem on són”, afirma Macià.
CLAUS
1. Pujades per frenar la inflació
Les mesures aplicades pel BCE busquen frenar la inflació. Ara bé, el risc d’uns increments tan agressius podria ser una recessió.
2. Impacte en les hipoteques variables
Les entitats reconeixen impactes significatius en les quotes d’aquelles hipoteques variables que s’hagin de renegociar a curt termini.
3. Recomanació de futur: hipoteca variable
Així i tot, els bancs segueixen recomanant les hipoteques variables perquè, històricament, els tipus d’interès encara continuen sent baixos.