Cimera sobre la Transformació de l'Educació
Espot elogia el sistema educatiu del país a les Nacions Unides
El cap de Govern ha pronunciat un discurs a la Cimera sobre la Transformació de l'Educació en el marc de la 77a assemblea general de la ONU
"L'educació és l'arma més poderosa per canviar el món". Així ha iniciat la seva intervenció el cap de Govern, Xavier Espot, que ha pronunciat aquest dilluns a la Cimera sobre la Transformació de l'Educació que s'està celebrant aquests dies a Nova York en el marc de la 77a assemblea general de les Nacions Unides. Espot ha fet referència a Nelson Mandela que va "deixar les seves reflexions d'immensa saviesa sobre els problemes polítics i socials d'una època marcada per les diferències racials".
El cap de Govern ha posat d'exemple l'estructura educativa del Principat -dins la qual conviuen tres sistemes educatius- com a "ensenyament públic, lliure i de lliure elecció fins al batxillerat". I ha afegit "aquesta singularitat és un dels nostres baluards més forts. Ens permet oferir una excel·lent formació bàsica perquè els nostres fills i els nostres joves, de 65 nacionalitats diferents, creixin en un entorn que els anima a aprendre els valors fonamentals de la democràcia i els drets humans".
En aquest sentit, Espot ha assenyalat que la participació del país a la Cimera pot contribuir a resoldre una crisi agreujada per la pandèmia de la covid-19 "hem de transformar l'educació, donar-li la importància que es mereix i protegir-la contra possibles amenaces". Per això, el cap de l'executiu, ha destacat el compromís del Govern d'implementar l'ODS 4 per garantir l'equitat, la inclusió, multilingüe i de qualitat, i promoure les oportunitats d'aprenentatge al llarg de la vida per a tots els infants i joves; així com la gestió de l'educació durant la pandèmia "la nostra capacitat de proporcionar ràpidament als infants i joves els mitjans tecnològics necessaris per seguir els cursos a distància, ha permès garantir, durant la pandèmia, la continuïtat de l'escolaritat ordinària". Així mateix, ha indicat que Andorra "està compromesa amb el desenvolupament del principi d'igualtat entre dones i homes, de manera integral i transversal, i un dels camps d'aplicació d'aquest principi és l'educació". Per això, ha defensat la posada en marxa del pla de conscienciació sobre la igualtat de gènere a les escoles.
D'altra banda, el cap ha reafirmat el sistema educatiu andorrà "fa deu anys vam renovar el nostre model per basar-lo en habilitats i en l'aprenentatge cooperatiu i inclusiu". En aquesta línia, s'ha referit als recursos materials i al personal especialitzat per a la inclusió en l'entorn escolar ordinari dels estudiants amb una discapacitat intel·lectual severa.
Espot també ha parlat de la rellevància d'integrar el desenvolupament sostenible, la preservació del medi ambient i convertir els centres en escoles verdes dins el currículum escolar, "aquestes mesures estan en línia amb el compromís de la Declaració d'Emergència Climàtica aprovat per unanimitat a principis del 2020".