compareixença al consell general

Gallardo reconeix la dificultat per obtenir dades de la CASS

El ministre explica que la manca d’informació ha endarrerit la memòria econòmica del projecte de llei del treballador per compte propi

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va comparèixer davant de la comissió d'Economia.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va manifestar ahir, durant la seva compareixença davant de la comisió legislativa d’Economia, que el projecte de llei del treballador per compte propi s’ha endarrerit a causa de la dificultat per disposar de dades concretes sobre aquest col·lectiu. Així, a preguntes del conseller socialdemòcrata Roger Padreny, Gallardo va indicar que “la situació és millorable a efectes de dades”, apuntant sobretot directament a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), tot i que també va esmentar els comuns. I és que malgrat que aquest text estava “treballat” des de fa més d’un any, per a l’elaboració de la memòria econòmica –que quantifica en 2,2 milions d’euros el que suposaran les mesures contemplades en aquesta llei– era necessari accedir a les dades del nombre d’autònoms actuals que cotitzen a la seguretat social. “Ens ha costat molt treballar en l’impacte econòmic del projecte de llei”, va assenyalar Gallardo.

El ministre va recordar que per a la redacció en concret d’aquest projecte de llei “havíem de basar-nos en dades de la CASS, que té les seves prioritats i addueix sempre el dret a la confidencialitat”. “A l’hora de tenir accés a les dades, en general, hi ha unes barreres que hem de superar totes les administracions del país perquè compartir dades és essencial per poder fer polítiques públiques, i sense coneixement i informació es fa més difícil”, va afegir Gallardo. Tot i això, el titular d’Economia va indicar que l’important és el resultat, com és que està a tràmit un text amb una “memòria econòmica rigurosa on s’han pogut analitzar els possibles escenaris i fixar l’impacte que poden tenir les desgravacions i les bonificacions, entre altres aspectes”, al temps que va opinar que “la política de compartir informació, amb rigor i tenint en compte la confidencialitat és la política en què hem d’avançar”.

És precisament amb la voluntat de disposar de més informació sobre els treballadors per compte propi, que el projecte de llei crea un registre per als integrants d’aquest col·lectiu, que no serà obligatori, tot i que la inscripció obrirà la porta a avantatges fiscals. Aquest registre permetrà conèixer quina és la situació dels seus membres i quina activitat denvolupen “per donar resposta a les necessitats d’aquests treballadors i fer polítiques públiques en aquest sentit”.

El ministre va desvelar, en aquest cas responent al conseller de Ciutadans Compromesos (CC) Raul Ferré, que el projecte de llei no modificarà les graelles perquè els treballadors per compte propi puguin cotitzar en base als ingressos mensuals, a causa de la “complexitat” que això comportaria. En canvi, si la nova llei s’aprova com està redactada, aquests treballadors podran adaptar trimestralment la cotització a la seguretat social en base a la renda neta que registrin durant l’any en curs.

El ministeri continua treballant també, amb un augment dels recursos humans que no s’havia fet fins ara i la implementació dels processos necessaris, per aconseguir reduir els dies necessaris per a la constitució d’una societat. D’aquesta manera, els 98 dies que ara es tarda de mitjana en fer els tràmits necessaris es passarà, amb la nova llei d’inversió estrangera, a uns dos mesos. “L’objectiu és situar-nos per estar al voltant del mes, que és la voluntat que tenim com a Govern i que vam anunciar a principi de la legislatura”, va explicar el ministre. Segons Gallardo, durant els últims deu anys la inversió estrangera suma un total de 930 milions d’euros. Així, el capital forà va representar el 18,2% del PIB del país l’any passat, mentre que l’any 2020 va suposar el 5,5%. Tot i així, el ministre va insistir que es tracta d’inversió formalitzada, però no la realitzada, que amb la regulació actual es desconeix. En aquest sentit, un dels objectius de la nova llei és que hi hagi un control posterior que permetrà conèixer com evoluciona aquesta inversió. D’altra banda, Gallardo va manifestar que s’està veient últimament com una part de la inversió estrangera que arriba està relacionada amb negocis digitals, que a poc a poc, segons va dir, s’ha de convertir en una nova “palanca” de creixement i de diversificació de l’economia del país.

tracking