Un estudi aconsella amortitzar el deute públic en deu anys
Bartumeu proposa un pacte d'Estat per redreçar les finances públiques
L'excap de Govern i president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), JaumeBartumeu, ha presentat aquest matí el segon quadern elaborat pel Centre d'Estudis i Recerca Socialdemòcrata (CERES), que sota el títol 'Deute públic, preocupació pública' aborda el tema de l'endeutament de l'Estat.
L'estudi inclou entre les seves principals conclusions que cal actuar per començar a reduir el dèficit estructural. "No es tracta, no ho proposo pas, de reduir el dèficit de cop, ni potser de començar a reduir-lo l'any vinent, però sí que cal començar a elaborar un pla d'amortització a deu anys del deute acumulat, com ho han fet altres països", exposaBartumeual quadern.
En aquest sentit, l'excap de Govern aposta en les conclusions de l'informe per la posada en marxa d'unpacte d'Estatque serveixi per "redreçar les finances públiques". I és que, segons ha manifestat, "si no es fa res Andorra estrobariaen una situació molt incòmoda amb els seus creditors", i no només això sinó que ha considerat que si no s'actua en aquest àmbit "estaríem en una situació semblant a la de la Grècia fa vuit anys: ens obligarien a fer les reformes que, ara, els governants no volen dur a terme".
L'informe, que compta amb les opinions dels exministres de Finances, FerranMirapeixi Pere López, posa de manifesta que les despeses financeres del deute del Govern han crescut un 56% en els darrers dos anys i arriben ja a representar el 0,69% del PIB nominal el 2021, quan l'any anterior era del 0,52%, uns percentatges que es poden elevar molt si es té en compte la pujada de tipus d'interès en marxa. Així, cada augment d'un punt en el cost del finançament del deute suposa una càrrega addicional de 13 milions d'euros anuals, l'equivalent al 0,46% del PIB nacional. L'estudi incideix també en la necessitat d'incrementar la inversió, que l'any passat només va representar el 5,25% del pressupost liquidat de despeses no financeres, i que hauria de créixer a raó de 25 milions d'euros cada any. "El que no podem fer és defugir el debat", ha indicatBartumeu, insistint en la necessitat que totes les forces polítiques comencin a treballar en aquesta qüestió.