reaccions a la nova pròrroga dels contractes

Els propietaris culpen el Govern de la falta de pisos de lloguer

L’APBI i els immobiliaris denuncien que “l’intervencionisme” del Govern desincentiva l’oferta i agreuja la falta d’habitatge

Els propietaris i immobiliaris afirmen que les mesures del Govern no ajuden a augmentar l'oferta d'habitatge.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La nova pròrroga dels contractes de lloguer que fixa el projecte de llei aprovat dimecres pel consell de ministres significa, a parer dels propietaris i els immobiliaris, seguir agreujant la falta d’habitatges. “No es fan pisos de lloguer perquè no hi ha seguretat jurídica i perquè és un sector completament intervingut”, addueix el president de l’Associació de Béns Immobles, Toni Bea. El col·lectiu defensa que el que es necessita per fomentar el creixement del parc d’habitatges són incentius, i no mesures que al final castiguen l’inversor i redueixen notablement la rendibilitat. Bea va lamentar que “tots els nostres proveïdors, que no són pocs perquè mantenir un bé immoble té despeses importants, podran repercutir l’IPC complet i nosaltres el tenim limitat”, va apuntar, referint-se al fet que només podran apujar a l’inquilí la part que s’acabi repercutint en els salaris. “La realitat és que ja ningú o pràcticament ningú fa pisos per llogar perquè és un maldecap”, va afegir. Bea va manifestar que la situació és objectivable fent una recerca en un portal immobiliari de referència: “Quan poses Andorra al cercador el 94% és de venda i el 6% és de lloguer.”

Els immobiliaris coincideixen en el diagnòstic. “La gent cada cop té més recança a posar els pisos en lloguer”, va afirmar el president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), Gerard Casellas. “Mesures que temporalment poden servir si les allargues en el temps poden tenir l’efecte contrari i és el que està passant”, va dir. Casellas va afegir un altre perjudici, el del propietari que té un pis llogat i “se’l vol vendre i no pot”. “Són molts anys de pròr­rogues obligatòries”, va etzibar.

“RESPECTE”

La taxa de pisos buits és per als propietaris un nou exemple d’intervencionisme. “Al final el Govern s’està convertint en castigador en lloc de facilitador”, va lamentar, demanant-se per què s’ha d’obligar algú a llogar una propietat privada. L’AGIA, al seu torn, apunta que “està per veure l’eficàcia” de la taxa, després d’una primera experiència que no ha funcionat i que ha motivat que l’executiu incorpori canvis via el projecte de llei aprovat dimecres.

El president de l’APBI va tornar a lamentar que se’ls criminalitzi. “Entenc que el Govern percep la realitat del sector com potencialment molt conflictiva”, va indicar. El projecte de llei intenta blindar situacions com la de les rescissions dels contractes per recuperar l’immoble per a ús propi o d’un familiar, i ara el propietari que vulgui usar aquesta clàusula haurà de fer una declaració jurada per evitar fraus. El col·lectiu insisteix que la imatge està distorsionada: “D’acord que hi pot haver algun propietari que no ho fa bé, però que no ens posin a tots en el mateix sac. Quan tens un bon llogater el que vols és mantenir-lo.” Per això defensa que “mereixem un respecte que com a empresaris moltes vegades no tenim”.

El màxim responsable de l’entitat reivindica, a més, que no tenen una posició bel·ligerant i que “sempre hem manifestat el nostre respecte a les decisions del Govern encara que no estiguem d’acord”. De fet, va destacar com a exemple del que poden ser mesures positives per incentivar el lloguer la que redueix l’IGI en operacions de compra d’habitatges que es destinin al lloguer. I també confien que el protocol de desnonaments pugui accelerar la recuperació de pisos afectats per impagaments. “Està per veure com funcionarà però és una actuació en la bona direcció, volem transmetre que intentem ser objectius i respectuosos i que el que fem és apuntar coses que no són bones per al sector”, va reblar. L’APBI celebra que es parli de la problemàtica perquè un procés judicial per desnonament es pot allargar 20 mesos.

MÉS FÀCIL ACCEDIR A UN AJUT AL LLOGUER

El projecte de llei que amplia un any més la pròrroga dels contractes de lloguer també incorpora novetats en els requisits per accedir a un ajut al pagament de la quota mensual. Si fins ara només tenien dret a accedir-hi les persones que almenys acreditessin cinc anys de residència al Principat, ara aquest requisit es rebaixa als tres anys. A més, la prestació podrà cobrir fins al 40% de la mensualitat quan ara el percentatge era del 35% i també s’incrementa el topall de les rendes de lloguer.

tracking