els dipòsits temporals suposen “un encariment significatiu”

La construcció avisa de pujada de costos pels abocadors provisionals

El sector recorda que es necessiten dipòsits definitius i que els centres de transferència han de ser una opció sols per al curt termini

L'abocador de Beixalís deixarà de ser operatiu a final d'octubre.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els aspirants a obtenir una llicència per explotar un centre de transferència de terres tenen fins al proper 12 d’octubre per presentar les seves ofertes. L’alternativa impulsada pel Govern per trobar una solució provisional a la manca d’abocadors ara que Beixalís és a un pas de tancar –la data fixada és a final d’octubre–, el Maià és inoperatiu a l’hivern i el de la Rabassa té una capacitat limitada, hauria de ser una opció per resoldre el curt termini, afirmen des de l’Associació de Contractistes d’Obra (ACODA). Perquè la gerent d’ACODA, Mònica Dalmau, sosté que “encareix d’una manera significativa” el dipòsit dels residus de les excavacions, perquè suposa duplicar tant el transport com l’abocament. “No és la solució a mitjà i llarg termini, que és el que voldríem”, sosté. La patronal addueix també que complica l’elaboració de pressupostos, perquè s’ha de posar un preu a l’excavació i que duplica també l’impacte mediambiental pel que suposa de moviment de camions i terres. “Si és a curt termini, d’acord”, insisteix Dalmau, palesant la necessitat de solucions definitives.

El concurs

El plec de bases de l’edicte determina que els dipòsits provisionals podran emmagatzemar els residus com a màxim un any i que, després, aquests s’hauran de traslladar a un abocador definitiu. Una altra opció que fixa el plec de bases és que es podran lliurar “gratuïtament terres i pedres a empreses constructores autoritzades, per ser reutilitzades com a material”. El que cobrarà el titular de la llicència de centre de transferència de residus serà un cànon per poder cobrir els costos que comporti la implantació, explotació i clausura i “el benefici que correspongui”. Un cànon per tona que han de proposar els licitadors i que serà un dels elements que tindrà en compte l’administració a l’hora de valorar les ofertes presentades i decidir a qui atorga llicències. Aquest cànon recull tres trams: el preu de recepció, emmagatzematge i control de les condicions mediambientals i de seguretat del residu, la càrrega i el transport a l’abocador definitiu, i el cànon d’abocament a l’abocador definitiu.

El plec de condicions estableix que, per poder participar en el concurs, s’ha de ser un gestor autoritzat de residus i tenir la màxima qualificació en el subgrup de moviment de terres, segons el reglament de classificació de contractistes. A més, s’ha de presentar una fiança bancària per un import de 50.000 euros, que serà retornada un cop es decideixi l’adjudicació de llicències per a un centre de transferència i que haurà de ser substituïda pels adjudicataris amb una de nova per valor de 2,5 milions, que igualment serà retornada a l’acabament de l’autorització. Aquesta és anual i podrà ser renovada de manera automàtica any a any fins a un màxim de sis.

Els licitadors hauran de presentar l’avantprojecte constructiu del centre de transferència de ter-res, amb l’avaluació de l’impacte ambiental, el de vigilància ambiental (control de soroll i emissió de pols) i el pla de restauració final, així com una memòria del sistema de gestió (plantilla, horaris, etc.), entre altres requisits. El ministeri de Territori i Habitatge atorgarà, primer, la llicència amb caràcter provisional, i l’adjudicatari haurà de presentar en el termini d’un mes el projecte constructiu i el de gestió. Si compleix els requisits, el Govern el declararà projecte d’interès nacional, i els adjudicataris hauran de sol·licitar la llicència als comuns. Un cop completat aquest darrer tràmit, el plec de bases estableix que l’explotació del centre de transferència de residus haurà de començar en un termini màxim de tres mesos.

CLAUS DEL CONCURS

1 Projectes d’interès nacional

Els centres de transferència que s’autoritzin seran projectes d’interès nacional i hauran d’entrar en funcionament 3 mesos després de tenir el permís comunal.

2 Els residus podran ser-hi un màxim d’un any

Els residus que es dipositin podran ser-hi un màxim d’un any i després hauran de ser traslladats de nou, cap a un abocador, aquest cop, definitiu.

3 Cànon per tona per tres conceptes

Els explotadors cobraran un cànon per tona, que inclourà el preu de recepció, l’emmagatzematge i la càrrega i el transport fins a l’abocador definitiu.

tracking