rEPORTATGE

Sense alcohol hi ha festa

L'àrea de participació i Promoció de la Joventut promou hàbits saludables i dota els joves d’eines perquè no consumeixin sota la pressió de grup.

Un jove alça un got de festa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És necessari l’alcohol per divertir-se? Des de l’àrea de Participació i Promoció de la Joventut i el Voluntariat tenen clara la resposta: no. Tanmateix, la diversió, els amics, la festa..., són situacions que sovint s’associen al consum d’alcohol. “És una substància acceptada a nivell de país i societat”, explica Joaquim Pujol, cap de l’àrea, que afegeix que “les persones, en general, hi estan en contacte des de petites”. Per exemple, “en una celebració familiar molt sovint es brinda amb alcohol i s’associa a passar-s’ho bé, però nosaltres no pensem que sigui així”.

Que l’alcohol és dolent per a la salut, tothom ho sap, fins i tot els més joves, explica Pujol. Ara bé, sovint s’oblida que és una droga. “El fet que tingui l’etiqueta de legal fa que hi hagi una baixa percepció del risc”, sosté. Per això, a banda de “recordar que també és una droga”, des de l’àrea de Participació i Promoció de la Joventut van més enllà i en els tallers de prevenció que ofereixen als alumnes de 3r d’ESO treballen per dotar els adolescents de recursos perquè “quan es trobin en una situació on decidir si consumir-ne o no, tinguin eines per escollir per ells mateixos si ho volen fer i no ho facin per la pressió de grup. I si, finalment, decideixen consumir-ne, que ho facin de manera responsable i puguin seguir unes pautes si hi ha un problema”. Ara bé, és cert que cada cop els joves comencen a consumir-ne abans: “tenim el debat de si avançar els tallers, perquè tenim la sospita que hi ha joves que comencen a consumir-ne abans”.

Així mateix, el pla nacional de la drogodependència també preveu accions contra substàncies com el cànnabis. Ja fa 15 anys que se’n fa tallers preventius a alumnes de 13 i 14 anys. Pujol indica que el consum d’aquest tipus de substàncies és més limitat perquè no es poden comprar fàcilment. Això, a més, fa que hi hagi més desconeixement i també més respecte, segons explica. D’altra banda, Pujol diu que també es treballa per crear accions contra el consum de tabac, “que molts no recorden que també és una droga”. En aquest sentit, el director de l’àrea de Participació i Promoció de la Joventut assenyala que “el treball de prevenció és fonamental als centres educatius de joves. També ho és poder arribar als pares i fer pedagogia en el si de la família”. Pel que fa al vandalisme, Pujol al·lega que “moltes vegades hi ha hagut consum, i això fa que es produeixi, però no sempre hi està relacionat”.

Oci alternatiu

Per tot això, des del Govern i amb la col·laboració dels comuns “treballem en formes d’oci alternatiu”, va manifestar Pujol. Així, va avançar que properament es presentarà un pla d’oci alternatiu orientat a joves d’entre 12 i 18 anys que s’oferirà “en l’horari en què se suposa que els joves més consumeixen alcohol”.

tracking