'Parlem-ne'
Francesc Cerqueda creu que s'admetrà l'avortament amb el Coprincipat
L’exsíndic considera que es podrà trobar una “solució” perquè es mantingui el Coprincipat
Qui va ser síndic general entre els anys 1982 i 1989, Francesc Cerqueda, considera que és possible trobar una fórmula perquè Andorra es pugui dotar finalment d’una regulació amb relació a l’avortament, una demanda social que topa frontalment amb el Copríncep episcopal. Ho va manifestar ahir en el transcurs de l’entrevista al Parlem-ne, emesa per Diari TV, quan se li va requerir per aquesta qüestió. “Voldria creure que hi pot haver una evolució i que finalment posant una mica d’aigua al vi podem trobar una solució que es pugui contemplar”, va indicar. Tot i això, Cerqueda també es va mostrar molt contundent en afirmar que el Coprincipat ha de perdurar, malgrat que les relacions amb els seus serveis no sempre hagin estat bones al llarg de la història: “Sé el que tinc i no sé el que m’espera, i vull conservar els coprínceps.”
Qui en el seu dia va ser un dels fundadors del Partit Liberal (PLA), que acabaria governant el país durant els mandats de Marc Forné i Albert Pintat, també es va referir a les properes eleccions generals, i en concret a la diversitat de partits polítics que es preveu que concorreran, fet que pot comportar que hi hagi set o vuit candidats a cap de Govern. “Aquesta profusió de candidatures normalment enriqueix la democràcia, però jo no ho tinc tan clar”, va assenyalar Cerqueda, a més d’afegir que “només demano una cosa, que hi hagi una majoria de consellers i hi pugui haver un Govern que sigui fort i que es pugui treballar, que es pugui fer política i defensar el poble andorrà”. Pel que fa a les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), Cerqueda també va ser molt clar en afirmar que “crec que hi hem d’entrar, però fent l’esforç de mantenir les especificitats andorranes”. I és que, segons l’ex síndic general, fenòmens com la globalització obliguen a la incorporació en organitzacions supranacionals. “Jo personalment penso que no podem quedar fora de la UE”, va emfasitzar.
Més enllà dels temes de l’actualitat política, Cerqueda va parlar durant l’entrevista sobre el procés que va portar Andorra a dotar-se, per primera vegada a la seva història, d’un Consell Executiu, tot i que amb unes competències molt minses i encara poc aclarides respecte a les que tenia el Consell General. Va ser l’any 1982, ara fa quaranta anys, quan es va posar en marxa aquest nou òrgan, que seria d’alguna manera el precursor de l’actual Govern, després de les tibantors que s’havien viscut els últims anys amb els delegats permanents i els veguers, que representaven i actuaven en nom dels coprínceps, per les concessions de les ràdios i de Fhasa.
La voluntat dels andorrans que el país esdevingués un Estat de dret homologable en l’àmbit internacional ja va quedar patent en aquells moments, tot i que el decret del 15 de gener del 1981 quedaria a la història com una simple “reformeta, com va dir un amic meu”. “Santa paraula, tenia raó, sobretot amb la decepció que van tenir els consellers en veure que les aspiracions del Consell General no estaven contemplades”, va explicar Cerqueda. Amb relació a l’evolució positiva que va experimentar el país en l’àmbit econòmic, l’exsíndic va reconèixer que “és clar que no ens ho esperàvem tant” i, pel que fa al futur, va opinar que “ha d’anar tot bé, tot i que cada vegada serà més complicat”. “La generació dels meus fills ha estat la més feliç del món i els nets poden tenir els seus problemes, però segur que se sabran adaptar; veig el futur d’Andorra com el millor país del món”, va afegir.