acord d'associació
Deu anys per assumir el 'roaming' de la UE
Andorra ha posat la demanda sobre la taula per aconseguir aquest període transitori
Andorra ha demanat als interlocutors europeus amb els quals està negociant l’acord d’associació un període transitori de deu anys per adaptar l’actual sistema de roaming i assumir la fórmula que funciona als països comunitaris, coneguda com del like at home. D’aquesta manera, no serà fins que hagi transcorregut aquest termini de temps quan els ciutadans del país pagaran a l’exterior el mateix que paguen ara dins d’Andorra, i els turistes abonin aquí el mateix que als seus països d’origen.
Aquest és un dels temes que ahir van sorgir al torn de preguntes durant una reunió que va convocar l’executiu al Palau de Gel, a Canillo, per informar sobre l’estat actual de les negociacions amb la Unió Europea i en la qual van intervenir el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba. Espot va recordar que el roaming és una font d’ingressos molt important per a Andorra Telecom, i que ho podrà continuar sent duran el “període transitori” que s’ha demanat als negociadors comunitaris, que si més no estan disposats a acceptar analitzar la proposta que Andorra ha posat sobre la taula.
Espot va aclarir també, responent als assistents i davant d’una quarantena de persones, que l’acord d’associació no tindrà un impacte ni en la duana ni en el control de mercaderies. I és que la voluntat d’Andorra és mantenir un sistema impositiu “propi i que sigui competitiu”. “Mantenim la sobirania fiscal”, va emfatitzar el cap de Govern, a més d’insistir que “la fiscalitat queda fora de l’acord d’associació”.
Abans que s’iniciés l’acte, i a preguntes dels mitjans de comunicació, Espot es va mostrar disposat a “redoblar” els esforços de comunicació, davant les crítiques recents de falta de transparència que havia expressat el Col·legi d’Advocats. “Volem comunicar més i millor”, va manifestar el cap de l’executiu, si bé va defensar també que “hem anat compartint totes les posicions negociadores” que s’han anat registrant durant el procés negociador. De totes formes, va indicar que hi ha una part de la informació que els interlocutors socials no podran conèixer encara “perquè no la tenim”. Espot va insistir durant l’acte en la necessitat d’aquesta aproximació a la UE, com a via per aconseguir la diversificació de l’economia i a la vegada disposar de recursos per fer polítiques socials i pagar la sanitat, tot i que va reconèixer que “segurament hi haurà d’haver algunes renúncies”. Espot va deixar clar que seran només “els andorrans i les andorranes” els que podran votar en el referèndum sobre l’acord d’associació, tot i que es va mostrar obert a tenir en compte els neguits dels residents. D’altra banda, el cap de Govern no veu cap problema perquè la UE accepti el sistema de quotes per controlar els fluxos migratoris, tot i que els foragitaments s’hauran de fer només “en casos justificats”.
Per la seva banda, Riba es va mostrar convençut que es pot assolir un acord “que tingui en compte la nostra realitat”.