pujada salarial

Espot demana a patronal i sindicats fer “renúncies” per assolir un acord

Va intervenir en la presentació de l’informe econòmic de la Cambra de Comerç

Xavier Espot i Josep Maria Mas en la presentació de l'informe econòmic.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va tornar a demanar ahir un esforç a la patronal i als sindicats per assolir un acord en matèria salarial. Així ho va manifestar durant la seva intervenció en la presentació de l’informe econòmic del 2021 dut a terme per la Cambra de Comerç. De fet, Espot va confirmar que “aquest dimecres [per avui] es durà a terme una nova reunió en el marc del Consell Econòmic i Social”, i va apuntar que “totes les parts han de ser conscients que en moments com l’actual calen renúncies”.

En aquest sentit, el líder de l’executiu va tornar a vincular l’increment salarial i els lloguers, i va destacar que una pujada salarial del total de l’IPC, en el cas d’una inflació disparada, no seria possible. Per això, Espot va assenyalar que “els sindicats han de ser responsables i no demanar un increment salarial indiscriminat”, en el cas que la inflació de final d’any acabi sent del 10%. Tanmateix, també va enviar un missatge a les empreses, a qui els va recordar que “han d’acceptar que alguna millora salarial s’haurà de fer a la classe treballadora”. De fet, des del Govern es va manifestar que en cas de no fer-ho es posaria en risc el creixement econòmic del futur, perquè “posant en risc la cohesió social estem posant en risc el creixement econòmic”, i va afegir que “una classe mitjana sense capacitat adquisitiva també té un impacte negatiu en l’economia del país”.

Més acompanyament

Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, va demanar “l’acompa­nyament del Govern i de l’Administració pública” per tal de poder seguir generant “riquesa i valor per a la societat”, i consolidar així el creixement de l’economia del Principat en el període postpandèmic. Mas va destacar deu reptes “per impulsar la millora de la competitivitat empresarial i de l’economia andorrana”, entre els quals destaquen l’agilització i simplificació administrativa, la millora de la seguretat jurídica, la transformació digital o el manteniment del sistema fiscal competitiu. En aquest sentit, el president de la corporació d’empreses també va aprofitar la seva intervenció per criticar les obligacions establertes pel Govern relatives al dipòsit de comptes per a les petites empreses i autònoms, així com pel “modus operandi” que utilitza el Govern per modificar textos legislatius. “Si la intenció del Govern era alliberar els empresaris de càrrega informativa, amb la integració d’informació estadística en el contingut dels comptes anuals podem avançar ja que l’efecte serà totalment contrari”, va assegurar el president de la Cambra. D’altra banda, Mas va posar en valor –com també ho va fer el cap de Govern en la seva intervenció– l’assoliment del Tribunal d’Arbitratge i el Centre de Resolució de Conflictes Empresarials, que “són dos vies que ofereixen una solució ràpida, àgil i flexible, i que poden contribuir a reduir el volum de casos que arriben a l’administració de Justícia”. El president de la Cambra també va assenyalar que la falta de “mà d’obra qualificada” pot ser un dels factors que “poden actuar com a limitadors del dinamisme econòmic andorrà”, així com “les fortes pressions inflacionistes, l’escassetat de matèries primeres i l’increment dels tipus d’interès”.

EL PIB ANDORRÀ RECUPERA LA XIFRA PREPANDÈMICA

El PIB real recuperarà els valors del 2019 aquest any. Així ho va anunciar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, i ho va confirmar el ministre de Finances, Eric Jover. El titular de la cartera de Finances va assenyalar que els dos primers trimestres del 2022 han estat molt positius en termes reals (més enllà de la inflació). “Les dades macroeconòmiques són excel·lents”, va assegurar Jover, que va confirmar que l’economia acabarà el tancant el gap que hi havia respecte al PIB del 2019. De fet, l’informe econòmic de la Cambra de Comerç manifesta que el creixement del 8,9% del 2021 (en termes reals) no havia acabat de compensar la caiguda del 2020 de l’11,2%. A més l’informe confirma que el creixement va estar sustentat per la construcció, quelcom que Jover no veu com el símptoma d’una possible bombolla perquè “el creixement d’aquest 2022 està sent transversal a tots els sectors de l’economia”.

tracking