pal·liar la inflació
Els sindicats volen apujar un 20% els sous en quatre anys
Els sindicats defensen apujar els sous en quatre anys per anivellar el “desgavell” entre les rendes salarials i les empresarials
Els sindicats reivindiquen un augment salarial del 5% durant quatre anys. L’objectiu final, segons va apuntar ahir el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, és un increment total del 20% que busca “equilibrar” la diferència entre les rendes salarials i les empresarials. Aquesta és la proposta que els representants dels treballadors van posar ahir sobre la taula durant la reunió del Consell Econòmic i Social, a la qual també va assistir la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i que va estar presidida pel cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre d’Economia i Empresa, Jordi Gallardo. La trobada, convocada per l’executiu, s’emmarca en la negociació entre la patronal i els sindicats per arribar a un pacte en matèria salarial que ha de pal·liar la pèrdua del poder adquisitiu dels treballadors provocada la inflació.
Ubach va observar que “el nivell de vida està completament disparat” i va detallar que “la diferència entre les rendes salarials i les empresarials és del 22%, aproximadament”. Amb l’increment salarial del 20% a quatre anys vista, Ubach va sostenir que “regularíem aquest desgavell”. En concret, la proposta dels sindicats preveu aplicar l’increment sobre el salari fix. Això significa que és independent a les variables, inclús l’augment dels sous en relació amb l’IPC. D’altra banda, Ubach va matisar que l’augment previst del 4,5% en els salaris dels treballadors públics ha d’estar inclòs dins d’aquest 5%. És a dir, que no s’han de sumar. Amb aquesta mesura, Ubach va defensar que es contribuiria a assolir una “millor igualtat salarial i a fer més minsa la diferència en les nòmines entre el sector públic i el privat”.
D’altra banda, Ubach va avançar que el sindicat també treballa la proposta d’implementar una 13a paga, “si no ara, a final dels quatre anys”. En aquest mateix sentit, reivindica el 14 de març i l’1 de maig com a dies festius.
Posicions allunyades
Ara bé, la proposta de l’USdA no va convèncer la patronal. “Les posicions estan allunyades. Es demanen increments molt importants i pensem que les empreses ja han fet esforços i ja s’han fet increments salarials”, va manifestar el director de la CEA, Gerard Cadena. I va afegir que “el salari mitjà de juny a juny s’ha incrementat un 9%, quan tenim la inflació en el 9,6%. Les empreses ja fan l’esforç”.
De fet, la CEA no va concretar cap mesura a la reunió. “La proposta de la CEA és esperar a final d’any, a veure quina és la inflació i el comportament dels salaris que posen en valor les mateixes empreses. Aquestes ja incrementaran els sous si els fa falta per trobar personal”, va assenyalar Cadena. De fet, des de la CEA van admetre que fa falta més treball per apropar posicions. “Les postures les tenim marcades, però potser la manera d’arribar-hi és llunyana”, va sostenir Cadena, observant que “tothom haurà de fer esforços, però intentarem buscar la millor solució”. Per aquest motiu, els sindicats i la CEA s’han emplaçat a reunir-se de nou d’aquí a dues setmanes en una trobada “més tècnica”.
Per la seva banda, el cap de Govern va fer una crida a la concertació entre patronal i sindicats per a l’increment dels salaris el 2023, tenint en compte que en l’actual context econòmic totes les parts hauran de cedir en certa manera. El cap de l’executiu va aprofitar per recordar les mesures que el Govern ha implementat per pal·liar la pèrdua de capacitat adquisitiva de la ciutadania, així com les accions d’acompanyament que s’està fent al teixit empresarial.
UBACH CRITICA QUE LA MORATÒRIA DE LA CONSTRUCCIÓ ENCARIRÀ ELS LLOGUERS
El sindicat va criticar durament la Llei de la moratòria de la construcció aprovada recentment per l’executiu. En concret, Gabriel Ubach va posar en relleu que “el que aconseguim és que els pisos que hi ha construïts pugin de preu”. I per tant, que agreuja la situació en lloc de solucionar-la. En aquest sentit, el representant dels treballadors va recordar que “durant vuit anys el Govern ens ha venut que necessitàvem molts pisos en oferta perquè baixessin els preus”, i va destacar que l’efecte de la nova llei és tot el contrari. “Entenem aquesta llei com una mesura inflacionista que perjudicarà encara més la venda i el lloguer de pisos”, va sentenciar. D’aquesta manera, el sindicat es va refermar en la proposta que ja va presentar i que es va denegar d’establir un preu regulat per metre quadrat que “evitaria abusos per part d’alguns dels propietaris”. Finalment, Ubach també es va mostrar en desacord amb la proposta de l’executiu d’apujar els salaris i els lloguers de la mateixa manera, perquè considera que tampoc soluciona el problema.