Consell General
Les llicències dependran dels vials i serveis de la parcel·la
L’informe del Govern preveurà aspectes com ara la xarxa elèctrica de la parròquia o els accessos al terreny
La construcció va marcar ahir la sessió de control a l’executiu al Consell General. El cap de Govern, Xavier Espot, i el líder del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, es van intercanviar un seguit de retrets arran de la llei –ja publicada al BOPA des d’ahir– relativa als nous criteris per a l’obtenció de llicències de construcció. Durant el debat, el líder de l’executiu va detallar que aquest informe vinculant del ministeri de Medi Ambient i Territori valorarà aspectes que van més enllà de la pròpia parcel·la, ja que també es tindran presents els serveis i les infraestructures de la pròpia parròquia per analitzar si l’arribada de nova població pot generar problemes. “Fins ara només es tenien en compte aspectes intrínsecs a la parcel·la; ara es tindran en compte aspectes al voltant de la mateixa i de la pròpia parròquia”, va asseverar Espot. Així, el cap de Govern va detallar que, per exemple, “es valorarà si la capacitat de connexió elèctrica és suficient, si les depuradores de la zona són suficients o si la vialitat al terreny és suficient per a aquestes noves persones que viuran a la zona”. “Són requisits addicionals que fins ara no existeixen; tothom entén que suposarà una reducció del nombre d’obra nova, però no serà un fre en sec”, va defensar Espot, que després de confirmar que enguany ja s’han entrat 297 projectes de construcció (a falta de les dades d’un comú) pels 364 de tot l’any 2021, va tornar a reiterar que la mesura no és una moratòria.
Per la seva banda, el líder socialdemòcrata va tornar a carregar contra l’executiu, a qui va acusar de falta de planificació i de tenir “una doble ànima”. En aquest sentit, Pere López va criticar “la inconsistència” en els discursos d’Espot davant la Cambra de Comerç i davant el Consell General, perquè “vostè va voler fer un titular periodístic el dia del debat d’orientació política i li està sortint bastant malament la cosa; davant dels empresaris el vaig veure com un xaiet”. De fet, el socialdemòcrata va responsabilitzar Espot de “l’efecte crida” que va provocar l’anunci durant el seu discurs al debat d’orientació, i va mostrar dubtes amb relació que la mesura plantejada pugui posar fre a la construcció. “Si només és un tràmit addicional i es continuaran aprovant projectes el que està fent és accelerar la construcció, creant por i augmentant la inseguretat jurídica”, va sentenciar López en una de les seves intervencions més dures contra Espot.
Al debat, també es va sumar el vicepresident de terceravia, Joan Carles Camp, que va recordar que la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (LOGTU), del 2012, “ja preveia les infraestructures, el paisatge o els recursos naturals; a la comissió tècnica d’Urbanisme on vostès són, com s’explica que els comuns hagin aprovat aquests POUM?”. Espot va defensar que “qui ha de garantir que els comuns compleixin les lleis són els tribunals”.
+
Bus per a temporers
El ministre de Territori, Víctor Filloy, va xifrar ahir en 900.000 euros el cost d’incloure els temporers d’hivern en la mesura del bus gratuït. Fins ara, la prova pilot ha suposat una despesa de 3,7 milions d’euros.
Grifols
El cap de Govern va defensar ahir que l’executiu hagi començat les obres dels accesos al futur centre d’investigació biomèdica, perquè “els actes administratius són executoris” i perquè “els tribunals no han acordat la suspensió cautelar de la construcció”.
GOVERN, DISPOSAT A REVISAR LA LLEI D'IMMIGRACIÓ
El cap de Govern i la consellera socialdemòcrata Judith Salazar van coincidir ahir en la necessitat de “fer una reflexió” sobre la possibilitat de reformular la Llei d’immigració arran dels problemes detectats amb els treballadors desplaçats. Així, Salazar va considerar que la subcontractació d’empreses pot està provocant situacions de competència deslleial o situacions precàries per part dels mateixos treballadors. Cal tenir en compte que aquests assalariats –habitualment vinculats a la construcció– procedeixen d’empreses foranes, fet que genera un dubte sobre si s’han de regir per la legislació andorrana o la del país d’origen. Tanmateix, Xavier Espot va recordar que el Codi de relacions laborals preveu que aquests treballadors poden estar al Principat només un període de temps molt concret i que l’executiu ja està duent a terme controls sobre aquestes empreses a través de la policia i dels inspectors d’Immigració. Així i tot, Espot va reconèixer possibles “distorsions” i es va mostrar obert a incrementar els controls, o fins i tot a realitzar modificacions sobre la legislació per garantir les bones condicions dels treballadors afectats.