Costa i Padreny exerceixen d'observadors electorals a Bòsnia i Hercegovina
És la primera missió internacional d’aquestes característiques en què participa el conseller general socialdemòcrata
Les eleccions generals a Bòsnia i Hercegovina se celebren avui. Uns comicis que comptaran amb Ferran Costa, president del Grup Parlamentari Independent, i Roger Padreny, conseller general del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, com a representants del Consell General a la missió d’observació electoral que hi desenvolupa l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE-PA).
La missió va començar divendres amb una jornada de formació, en la qual Costa i Padreny van rebre explicacions sobre el sistema electoral i de partits del país balcànic, així com del funcionament i organització de les eleccions i com els mitjans de comunicació cobreixen els comicis.
La complexitat d’aquestes eleccions, explica Costa, rau en el fet que “s’escullen tres presidents, un per cada ètnia. Un president serbi, un de bosnià i un de croat que s’alternaran el càrrec cada vuit mesos”. De fet, els tres presidents no es trien a tot el territori, sinó que “dels territoris de la Federació de Bòsnia i Hercegovina en surten els presidents croat i bosnià i de la República Sprska, el president serbi”, ha detallat el parlamentari Independent.
“És tot un honor estar aquí en representació del Consell General a la delegació de l’OSCE-PA i també poder formar part d’aquest procés democràtic”, ha afirmat el conseller socialdemòcrata, que ha destacat les emocions que desperta el fet de participar justament a Bòsnia i Hercegovina que, “just quan vaig néixer, l’any 1993, hi havia guerra en aquest país i tot el que ha implicat. És corprenedor”. D’altra banda, Ferran Costa, que ja ha participat en missions d’observació electoral als Estats Units i Uzbekistan, ha subratllat “la importància que delegacions internacionals puguin observar el funcionament electoral d’altres països per certificar que tot es fa conforme als estàndards democràtics internacionals”. Aquesta és una de les tasques més rellevants que porta a terme l’OSCE-PA que promou el diàleg entre els parlamentaris dels països que en formen part per tal de garantir la seguretat, l’estabilitat i la pau dels estats membres.