ÒBIT

Mor Jordi Aristot Mora, figura clau en la història del Grup MoraBanc

Polítics i empresaris destaquen el seu tracte “senzill” i la seva predisposició al diàleg

Jordi Aristot Mora en la inauguració dels pisos de la Casa Aristot MoraFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Jordi Aristot Mora, que va ser una figura clau en la història del Grup MoraBanc i va presidir l’entitat entre el 1998 i el 2010, va morir ahir, a l’edat de 77 anys. El banquer va accedir al càrrec després d’haver ocupat diversos llocs de responsabilitat al grup, que avui no es podria entendre sense la seva aportació, entre el 1979 i el 2013. Així, el 1979 va ser nomenat conseller de Banc Internacional d’Andorra i el 1986 es va convertir en conseller delegat fins que va arribar a la presidència de l’entitat. “La història de MoraBanc i la seva evolució ha estat possible gràcies a persones com el senyor Aristot, que ha deixat una empremta professional i humana que restarà per sempre en la nostra manera de ser i de fer”, es va manifestar des de MoraBanc. Entre els fets més rellevants d’aquests anys de mandat destaquen el creixement i la consolidació del llavors grup BI-BM, amb la modernització de l’entitat i l’aposta per les noves tecnologies, i la potenciació del departament de gestió de fons i patrimonis i de la banca privada. Altres fites importants del mandat d’Aristot van ser la construcció de l’edifici de la nova seu social, la compra de les accions de BBVA per convertir-se en un banc 100% andorrà i el començament de l’expansió internacional.

El cap de Govern, Xavier Espot, va expressar ahir la seva “admiració” envers una persona que va qualificar d’“humil, discreta i molt intel·ligent”, que havia ressaltat per la feina que va desenvolupar al capdavant de l’entitat bancària que va presidir. A més a més, va destacar també l’admiració per Aristot Mora pel seu “vessant social i patriòtic” i, en aquest sentit, va recordar la cessió de l’edifici situat al carrer Ciutat de Valls, pertanyent a la Fundació Armor, per a pisos socials. “Era entre les persones a les quals Andorra ha donat molt, però que també han retornat molt, cosa que és una mostra d’estima i patriotisme”, va asse-nyalar Espot.

Aquest mateix vessant filantròpic va ser destacat també pel president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, afegint que “tant de bo s’encomani a altres famílies el que aquesta ha fet pel país”. L’excap de Govern Toni Martí va qualificar Aristot Mora de “persona senzilla i extremadament natural que sempre buscava camins d’entesa”, un aspecte que va ressaltar també l’excap de Govern Jaume Bartumeu, que va recordar “la seva disposició al diàleg” amb els responsables polítics.

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, va destacar que Jordi Aristot Mora, que va qualificar de “referent econòmic”, pertanyia a una de les famílies “pioneres” de l’economia del país, no només en l’àmbit bancari, sinó també en altres activitats, com per exemple l’hostaleria. Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, va manifestar que la mort de Jordi Aristot Mora suposa “una gran pèrdua” per les aportacions que van fer tant ell com la seva família al país.

tracking