PRIMER SEMESTRE DEL 2022

Més ingressos pel 'roaming' sense complir les previsions

Andorra Telecom recapta 10,2 milions d’euros, 2,7 milions més que al mateix període de l’any passat i 1,5 milions menys del pressupostat

Andorra Telecom defensa mantenir el monopoli en l'acord amb la UEANDORRA TELECOM

Creat:

Actualitzat:

Andorra Telecom ha ingressat per roaming durant el primer semestre d’aquest any 10,2 milions d’euros, una xifra inferior en 1,5 milions (13%) a la que s’havia previst al pressupost elaborat per a enguany, però molt superior a la del mateix període de l’any passat, en concret en 2,7 milions d'euros (35,7%), a causa de les limitacions de mobilitat que hi va haver el primer trimestre del 2021. Els ingressos per aquest concepte s’han vist afavorits pel repunt de l’activitat turística del primer trimestre de l’any, però tot i així, estan encara per sota del que es va preveure. Més enllà del roaming, la facturació do-mèstica creix en gairebé tots els segments per l’evolució positiva del comerç, amb una millora global del 7,4% (2,1 milions d’euros).

Així es desprèn de la liquidació pressupostària i els estats financers de la societat amb data 30 de juny del 2022, segons els quals la xifra de negoci sense roaming ha estat de 31 milions d’euros, és a dir, el 4,1% (1,2 milions d’euros) superior a la quantitat que s’havia pressupostat, i el 6,9% (2 milions) superior a la de l’any anterior. D’aquesta manera, els ingressos corrents totals han estat de 41,5 milions d’euros, el 52% del total previst per al conjunt de l’exercici, i el 0,7% inferiors (0,27 milions d'euros) als que es van preveure per a aquest període.

Pel que fa a les despeses cor-rents liquidades, han estat de 20,5 milions d’euros, distribuïts de la següent manera: 7,18 milions per a despeses de personal, una quantitat el 6% inferior a la prevista a causa de les vacants no cobertes, i 11,5 milions per a béns corrents i serveis, una xifra inferior en el 4% a la pressupostada. Les despeses de personal s’han situat l’1,9% per sobre de les registrades al mateix període del 2021, a causa de l’aplicació de l’increment de l’IPC (3,3%) i augments en partides com hores extraordinàries i triennis, “compensats parcialment per reduccions en primer i per l’increment del personal de baixa a causa de l’onada Covid que es va produir a principi d’any”. Dins de les despeses d’explotació destaquen els increments en publicitat (61,7%), arrendaments i cànons (43,7%) i treballs subcontractats (45,95) respecte al primer semestre del 2021, compensats per liquidacions inferiors en estudis i treballs tècnics (-49,9%) i transferències corrents (-59,2%).

Pel que fa a les operacions de capital, la liquidació ascendeix a un total de 29,7 milions d’euros. Les inversions representen 6,4 milions d’euros i les principals “han estat l’evolució dels sistemes de suport al negoci i a l’operació (BSS/OSS), l’evolució dels serveis de telefonia fixa i mòbil, la millora de la cobertura i l’ampliació de capacitat de la xarxa mòbil i el desplegament del 5G, i la redacció del projecte del nou edifici, els equips per a la nova línia internacional amb França, l’evolució i l’ampliació de la xarxa d’accés Internet i connectivitat, la renovació de la xarxa de transport FM i de les emissores de TCT, així com l’evolució dels serveis de telefonia per a em- preses”.

RESULTAT D’EXPLOTACIÓ

D’aquesta manera, el resultat d’explotació ha estat de 14,9 milions d’euros, el 64% més que l’any anterior (+5,8 milions d’euros). Aquest s’ha vist fortament penalitzat, però, per uns resultats financers negatius per la situació bèl·lica a Europa i la creixent inflació. “La valoració negativa dels fons d’inversió ascendeix a -5 milions d’euros el 30 de juny del 2022”. Així, el resultat net és de 9,5 milions d’euros, el 7% menys que el 2021 i el 32% per sota del que s’havia pressupostat.

tracking