Assetjament escolar

El bullying a una menor passa a mans de la Batllia

La policia ha treballat en els fets i, després de contactar amb l’entorn de l’alumna del Janer, ha decidit que s’hi pronunciï la justícia

L'edifici del col·legi Janer.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Una publicació a Instagram va commocionar l’opinió pública a final de la setmana passada. No es pot dir que va fer saltar totes les alarmes perquè aquest cas d’assetjament a l’escola no és nou, fa quatre anys que la menor el pateix. Se suposa que ja va arribar al límit i com a crit desesperat va fer saber a tothom que estava patint bullying. La policia ja hi estava treballant feia mesos i havia parlat amb l’entorn de la menor, alumna del col·legi Janer, de 14 anys, per verificar els fets. I presumptament la noia ha viscut un infern que la va portar a utilitzar les xarxes socials com a altaveu per desfogar-se, en què descrivia la realitat que està patint i demanant la “màxima difusió” perquè el seu missatge de desesperació arribés a tothom.

La policia va decidir actuar fa un temps arran d’una xerrada que va fer al Janer precisament sobre l’assetjament escolar. En acabar, una noia es va apropar als agents i els va explicar la seva situació personal, que ja no suportava més les humiliacions i el maltractament dels que haurien de ser companys d’escola. A partir d’aquí la policia es va posar a treballar, parlant amb familiars i mestres, i passant els fets a la Batllia, de manera que ara l’afer es troba judicialitzat.

Des del cos de seguretat es qualifica de molt sensible aquest afer i per això la informació està restringida. El director del Janer, Juan-Ignacio Pérez, va comentar que ahir s’havia reunit amb el ministeri d’Educació i amb la conselleria d’Educació de l’ambaixada espanyola, però va demanar un temps de reflexió abans de respondre en fred a les preguntes d’aquest rotatiu. Pérez ha fet arribar una carta a les famílies en la qual s’afirma que el personal del centre està “molt sensibilitzat” i que s’està “treballant per donar una solució” que no sempre es fàcil “perquè s’hi barregen factors externs”.

Fonts coneixedores del cas van subratllar ahir que la nena menciona que fa quatre anys que és objecte d’assetjament de diversa mena, com ara ser tancada al bany de l’escola, se li agafaven objectes personals de la motxilla, fotos sense consentiment, hi havia rialles pel seu cabell curt i d’altres fets molt més dolorosos que l’interlocutor prefereix ometre per respecte a la menor.

En aquest sentit, les fonts recorden que les primeres queixes van començar fa quatre anys. La menor ho va exposar, però, suposadament, no se li va donar prou importància i en un principi es pensava que eren exageracions o jocs de nens petits. El principal retret cap al centre educatiu és no haver actuat amb més contundència quan es va denunciar l’assetjament que patia l’alumna. La família entén que sí que es va donar credibilitat a la versió de la nena, però volia que els assetjadors –de la classe– fossin expulsats, que s’activés el protocol previst per a aquestes situacions que han deixat de ser excepcionals.

Han hagut de passar quatre anys perquè, per aquelles causalitats que la vida proporciona molt poc, la presència de la policia a l’aula parlant d’assetjament permetés a la menor deixar de banda la por i assegurés que allò que havien exposat durant la xerrada ella ho estava vivint en primera persona.

De moment la menor ha deixat d’anar a classe, afirmen les fonts. Després de la publicació a Instagram el cas està en boca de molta gent. Probablement, si no passa cap imprevist, la noia tornarà al centre escolar la setmana que ve amb la confiança que el malson acabi. La darrera paraula està en mans de la Batllia.

En el seu post explica que es va tallar els cabells “per l’ansietat” i que al bus va ser motiu de mofa per part d’unes noies. Diu que no vol anar a l’escola, “em fa por aquell infern on només soc l’ovella negra... Estic cansada, la meva pèrdua de cabell no és motiu per riure”.

Aquest és un extracte d’un post que ha posat al descobert una història que, malauradament, no és extraordinària, sinó que passa sovint en molts centres d’ense­nyament d’Andorra i també de l’estranger.

UNA SITUACIÓ GENS EXCEPCIONAL

Un 46% dels adolescents d’Andorra de 12 a 16 anys reconeixen haver estat maltractats. Així es va informar a la conferència Bullying i ciberbullying: falses sortides que requereixen respostes adultes i col·lectives, organitzada per Crèdit Andorrà el mes de maig. Pel que fa a les dades, obtingudes a través d’una enquesta, s’ha detectat que un 10,7% d’alumnes de 13 a 16 anys diuen haver estat víctimes de ciberassetjament i un 60% d’entre 10 i 15 anys confirmen que, en almenys una ocasió, han patit insults.

tracking