pressupost del 2023

El pressupost recupera amb 82,7 milions la inversió prepandèmica

El pressupost preveu una inversió de 82,7 milions d’euros, xifra que suposa un milió més que el 2019

El ministre de Finances, Eric Jover, durant la presentació del pressupost del 2023.SFG / C. ESTEVE

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El pressupost per al 2023 preveu una inversió de 82,7 milions d’euros, xifra que suposa un increment del 13% respecte al 2022 i un retorn a les xifres d’inversió del 2019, és a dir, d’abans de la pandèmia. El ministre de Finances, Eric Jover, va assenyalar ahir que la retallada en aquest capítol realitzada durant la crisi de la covid “no es pot mantenir a llarg termini perquè podria hipotecar el creixement econòmic d’Andorra”.

En aquest sentit, el pressupost detalla que les inversions reals –aquelles que realitza directament l’executiu– s’incrementen en un 19% (la partida que més ho fa quant a les despeses) per assolir els 44,4 milions d’euros. En números absoluts, representa set milions més que el 2022. Pel que fa a les transferències de capital, és a dir, inversions que l’Estat realitza a partir d’altres institucions, també s’incrementen un 7% respecte al 2022, fins als 38,3 milions d’euros. Entre d’altres, els projectes més destacats són els de la Borda Nova (amb una dotació pressupostària de 6,6 milions d’euros), la compra d’habitatges per destinar-los a lloguer de preu assequible (cinc milions d’euros) o la inversió en l’heliport nacional (tres milions) i la desviació de la Massana (2,7 milions d’euros). “Aquestes inversions marquen els eixos estratègics del Govern: l’habitatge, l’estat del benestar, la mobilitat...”, va destacar Jover, que també va fer èmfasi en “l’aposta per la transformació digital” (tretze milions d’euros repartits en diferents partides dels comptes).

MÉS INGRESSOS I DESPESES

De fet, els comptes de l’any 2023 registren increments substancials tant pel que fa a la recaptació com a la despesa. Així, l’executiu preveu uns ingressos totals de 522,3 milions d’euros (un 12% més). En nombres absoluts, 57,3 milions més que enguany. Pel que fa al capítol de despeses, es disparen fins als 553,8 milions d’euros, un 13% més, que en xifres absolutes es tradueix en 62,3 milions d’euros més de despesa. D’aquesta manera el dèficit del 2023 serà de 31,5 milions d’euros, deixant el deute a final del 2023 en uns 1.215 milions d’euros.

Deixant de banda les inversions, les despeses corrents del 2023 assoliran els 471,1 milions d’euros, és a dir, 52,6 milions més que la despesa prevista per al 2022. La partida més important, amb 258,8 milions d’euros, és la que correspon a transferències corrents, amb un increment de 16% respecte del pressupost d’enguany. Pel que fa a la segona partida més important quant a despesa, les de personal, s’incrementen en 9,6 milions d’euros fins assolir els 131,5 milions, després d’aplicar l’increment de l’IPC als salaris (el pressupost s’ha elaborat amb un IPC del 4,5%), així com de preveure els trienis per antiguitat o les noves contractacions que l’executiu preveu com, per exemple, les 25 places al departament de Justícia. També s’incrementa, marcada per la inflació, la partida de “consums de béns corrents i serveis”, que arriba als 63,3 milions d’euros. En relació amb els ingressos, la principal font segueixen sent els impostos indirectes, que es preveu que arribin als 336,4 milions d’euros l’any vinent. Una previsió que Jover va titllar de “conservadora”. Els impostos directes, els quals s’incrementen en un 20%, assoliran els 114,5 milions d’euros, mentre que les taxes i d’altres ingressos seran de 47,6 milions.

ELS MÉS BENEFICIATS

Tanmateix, Jover també va destacar ahir altres apostes, com ara la del transport públic –el qual es mantindrà gratuït durant tot el proper any–, que fan disparar les partides de diversos ministeris. El més beneficiat és el d’Economia i Empresa, que incrementa el seu pressupost un 40%, fins als 26,8 milions d’euros, precisament pel bus gratuït i l’heliport nacional. El projecte de la Borda Nova i la dotació per a la compra de pisos augmenta la partida de Territori i Habitatge en un 27%, fins als 57 milions, mentre que les inversions derivades de la taxa turística fan incrementar la partida de Turisme en un 20%, fins als 19,7 milions d’euros. El ministeri que es manté amb més dotació és el de Salut, amb 98,3 milions (un 9% més que el 2022). La despesa en Ensenyament assolirà els 75 milions d’euros (un 5% més).

GRANS INVERSIONS

-Borda Nova

El projecte de la Borda Nova tindrà una dotació pressupostària de 6,6 milions d’euros.

-Heliport nacional

Es preveu una inversió valorada en 3,3 milions d’euros per a aquesta infraestructura, que es vol adjudicar aquest any.

-Pisos de lloguer

El pressupost preveu cinc milions d’euros per destinar-los a comprar pisos i destinar-los a lloguers de preu assequible.

-Desviació La Massana

La nova infraestructura tindrà un cost de 2,7 milions d’euros.

-Bus gratuït

Tot i no ser una inversió, els comptes també preveuen el cost del transport públic gratuït per a tot el 2023.

tracking