Pressupost del 2023

La inflació ajuda a mantenir el deute de l'Estat per sota del límit legal

Es preveu un endeutament d’uns 1.215 milions però Jover confia de rebaixar-lo

L'edifici administratiu del Govern.Arxiu

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El pressupost del 2023 tornarà a ser ordinari gràcies al fet que el deute de l’Estat representarà menys del 40% del PIB. Una fita basada per una banda en la bona tresoreria de l’executiu –que es va poder estalviar operacions per valor de 100 milions d’euros el 2022– però també per la injecció de la inflació al PIB nominal, aquell que sí que preveu l’increment dels preus.

Així, com ja va apuntar el ministre de Finances, Eric Jover, el deute d’aquest any serà de 1.190 milions d’euros, que representa un 39,4% del PIB. Ahir, però, el ministre va assenyalar que la xifra “s’incrementarà lleugerament el 2023”, fins arribar entre els 1.215 i 1.220 milions d’euros. Tot i aquest increment en valors absoluts, es preveu que aquest deute representi un 38,5% del PIB nominal, és a dir, es reduirà la ràtio d’endeutament en quasi un punt percentual. La clau d’aquesta reducció passa per l’impacte de la inflació en els comptes de l’Estat, que preveu que el PIB per al 2023 superi els 3.100 milions d’euros.

“Estem en forts creixements del PIB nominal i PIB real; de totes formes sense tenir en compte les reserves internacionals estaríem complint la ràtio amb molt més marge”, va destacar Jover, que va mostrar-se confiat que el deute estarà per sota del previst. “Aquí és on juga molt com liquida l’Estat; el 2023 tancarem amb un endeutament per sota dels 1.190 milions d’euros perquè tancarem el 2022 amb tresoreria i podrem fer front a aquest dèficit”. En aquest sentit, el titular de la cartera de Finances va apuntar que “hem dut a terme una previsió d’ingressos relativament conservadora; caldrà esperar una mica més per saber fins a quin punt ens poder apropar a l’equilibri financer”.

A més, Jover va valorar amb “satisfacció” la tasca que s’ha realitzat durant els últims quatre anys. “Hem intentat estar a l’altura donant les eines necessàries al Govern i a la ciutadania per fer front aquest repte que ha estat la pandèmia i que hem superat”, va assegurar el ministre.

tracking