comptes de l'estat

L'increment de tarifes de FEDA podria superar el 15%

L'augment estarà condicionat per l'evolució del preu de l'energia i l'èxit de les mesures d'estalvi

La façana de l'edifici central de Forces Elèctriques d'Andorra.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

L'increment de tarifes de FEDA pel 2023 podria ser superior al 15% previst en el pressupost de la parapública. "Hi ha un percentatge sobre la taula, però no es pot dir si [l'augment] serà major o si serà menor", ha admès avui al migdia el director general de la companyia, Albert Moles, en declaracions als mitjans. Tot i que la decisió d'aplicar una pujada de tarifes correspon al Govern, Moles ha apuntat que l'increment estarà condicionat a l'evolució del preu a què FEDA compra l'energia en els propers tres mesos i a l'èxit de les mesures d'estalvi impulsades per l'executiu. El director general de l'elèctrica ha assenyalat que és "molt difícil" fer una previsió dels canvis que experimentarà el mercat de l'energia aquest hivern. "[El preu] tant pot multiplicar per dos com dividir per dos. Les tarifes s'hauran d'ajustar a la realitat dels propers mesos", ha puntualitzat. En aquest sentit, Moles ha recordat que la realitat de l'evolució dels preus al tercer trimestre ha estat "una mica pitjor" que la previsió que FEDA va fer al juliol arran de diverses interrupcions del flux a la Nord Stream, la canalització que transporta gas de Rússia a Alemanya pel mar Bàltic.

Previsió al pressupost

FEDA preveu un nou increment de les tarifes el 2023. Així ho apunta el pressupost de la companyia de l’any vinent, que contempla un augment del 15% dels preus per intentar salvar uns comptes que, així i tot, acabarien tenint un dèficit de 22,6 milions d’euros. De fet, la hipòtesi de treball amb la qual FEDA ha elaborat el pressupost és que l’IPC serà del 4,5%, quelcom que el mateix ministre de Finances, Eric Jover, ja va pràcticament descartar en la presentació del pressupost del 2023.

En qualsevol cas, la previsió d’ingressos d’operacions comercials de la parapública és de 92,8 milions d’euros (93 milions d’ingressos corrents), el que representaria un increment –respecte al pressupost del 2022– del 40,6%. En valors absoluts, la pujada d’ingressos suposaria que la parapública recapti fins a 26,8 milions més que el que va pressupostar per a l’any en curs. Segons el pressupost, l’increment en qüestió “està previst per al mes de gener del 2023”. Tanmateix, el capítol de despeses i les inversions deixen l’increment en un no-res. Segons detalla el pressupost, les despeses corrents que es preveuen són de 85,2 milions d’euros, mentre que les inversions assoliran els 30,5 milions.

DEPENDÈNCIA ENERGÈTICA

Cal tenir en compte que de cara al proper curs FEDA preveu haver d’adquirir fins a un 79% de l’energia que acabi venent. Així, només un 21% de l’electricitat es preveu que sigui de producció pròpia, fet que compromet els comptes de la companyia. De fet, en total FEDA destinarà quasi 65 milions d’euros a la compra d’energia, pels 30,7 que va pressupostar per a tot el 2022, que suposa més que doblar la partida en qüestió.

DECISIÓ DE GOVERN

Per la seva banda, el ministre de Finances, Eric Jover, va remarcar ahir que la decisió d’aplicar una pujada de tarifes només correspon a Govern. En aquest sentit, Jover va assenyalar que l’executiu encara no ha decidit si s’aplicarà l’any vinent un increment de les tarifes elèctriques ni quan es farà en el cas que finalment s’acordi. “En funció de la situació de diferents elements com els preus de l’energia que compra Andorra, el cost de la vida i l’estalvi que haurem assolit decidirem l’increment de preus que s’hagi de produir si és que n’hi ha d’haver un”.

De fet, amb relació a l’estalvi energètic, FEDA ja preveu que el 2022 s’acabi un 7% per sobre del nivell de demanda del 2021, mentre que per al 2023 apunta que “atès que les pautes de consum del proper exercici són difícils d’extrapolar tenint en compte el model actual de previsió, la demanda per al 2023 s’ha fixat en un 2,3% superior”, assevera la memòria.

tracking