cost de la vida
Ajut directe del Govern a les famílies per pagar la calefacció
Es fixarà un preu global als costos del gasoil o l’electricitat per a l’hivern vinent i se subvencionarà una part als més vulnerables amb una transferència directa
La situació que es preveu per a l’hivern vinent obliga el Govern a reaccionar. És per això que l’executiu està treballant per aplicar ajuts directes a la població més vulnerable per poder fer front a les despeses vinculades a la calefacció. Més concretament, el Govern vol entregar un xec per a la calefacció a la població que compleixi certs requisits –els quals encara estan per determinar–. Així ho va confirmar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que va apuntar que el Govern “té un compromís d’aplicar mesures que tinguin un impacte major per a tots els materials associats a la calefacció”.
D’aquesta manera, els plans de l’executiu passarien per calcular la despesa que realitza una família en calefacció durant un hivern i, sobre aquest barem, subvencionar-ne una part de forma directa. Tanmateix, Jover va assegurar que encara “no tenim completament tancat un ajut que seria per a totes les famílies dins d’un llindar econòmic”. Així i tot, el ministre de Finances va assenyalar que aquest llindar podria estar per sobre del LECS, com ja es va fer amb la flexibilització dels ajuts a l’habitatge (es va situar el llindar en 1,3 vegades el LECS), amb l’objectiu d’ampliar així la població que es podria acabar beneficiant de la mesura.
TRANSFERÈNCIA DIRECTA
El que sí que va confirmar Eric Jover és que la previsió és realitzar una transferència directa a la ciutadania que compleixi els requisits amb l’objectiu “de fer el procés el més àgil possible i no complicar la vida dels ciutadans”. També va assegurar el ministre que no es requerirà justificar el consum realitzat, sinó que el xec de calefacció anirà segons aquesta despesa marcada des del mateix executiu. El ministre va detallar que el model d’ajut no és nou perquè “ja hi ha altres països que l’han utilitzat”, i va destacar que en cap cas es podrà subvencionar més de la despesa real que facin les famílies. Tot i no detallar quantitats, el ministre sí que va apuntar que se subvencionaria una part substancial per donar “un cop de mà” a les famílies.
MÉS MESURES
De fet, el Govern ja va anunciar que posposava l’aplicació de la taxa verda per al 2023 amb l’objectiu d’ajudar a rebaixar el preu del gasoil de cara a l’hivern que, més enllà de les temperatures que es puguin registrar, serà complicat per l’elevada inflació. En aquest sentit, Jover va reiterar que “el 2023 no s’aplicarà aquest import previst relatiu a la taxa verda, per tant alentim el procés d’implementació d’aquesta taxa”, la qual tenia previst anar incrementant-se durant un període de sis anys. A més, el titular de la cartera de Finances va reconèixer que no tan sols el gasoil de calefacció ha incrementat el preu, sinó que també ho ha fet l’electricitat o els pèl·lets.
A més, ahir Jover va tornar a reiterar la necessitat d’aplicar un estalvi energètic tant a les empreses com al sector privat. Precisament aquesta setmana la ministra Calvó mantindrà la segona reunió amb la Confederació Empresarial, la Cambra de Comerç i la Unió Hotelera “per acabar de perfilar les mesures que s’han de concretar”, segons van explicar fonts de l’executiu.
En aquest sentit, les mesures que s’estan treballant estan encaminades a la limitació de la temperatura, mantenir la porta dels establiments comercials tancats per evitar la pèrdua de l’escalfor o la reducció de l’enllumenat de les façanes dels comerços a partir de la mitjanit. Ara per ara, la principal barrera que hi ha sobre la taula és si la llista de mesures acaba sent obligatòria per a totes les empreses o si el ministeri de Medi Ambient acaba fent només recomanacions. Segons fonts de la negociació, la intenció de les empreses és que aquestes mesures es regulin de forma obligatòria per evitar “deslleialtats” d’alguns establiment o hotels que poguessin escapar-se en el cas que siguin només recomanacions. També durant els propers dies el ministeri de Medi Ambient haurà de tornar a reunir-se amb el sector de l’esquí per acabar de concretar la llista d’accions que les estacions aplicaran i, en aquest cas, el Govern sí que realitzarà un control periòdic sobre el compliment.
MÉS
-Cambra de comerç
El consell de ministres va aprovar ahir una modificació del reglament de la Cambra per facilitar les sol·licituds d’aquells que es volen inscriure a prestar servei al Centre de Resolució de Conflictes Empresarials.
-Reforma del CTEO
El ministeri d’Esports va aprovar ahir la licitació per a la reforma d’espais de la zona de serveis del Centre de Tecnificació d’Ordino (CTEO).
-Millores hidràuliques
El Govern, a proposta del ministeri de Territori, va donar llum verd a la licitació d’un concurs públic per a les obres de millores hidràuliques al riu d’Arinsal i la reposició d’accés d’un terreny adjacent a la CG-5, a la Massana.
CARNET DE CONDUIR PER ALS REFUGIATS
D’altra banda, el consell de ministres va aprovar ahir una modificació perquè els refugiats ucraïnesos puguin obtenir el permís de conduir andorrà. Així, s’ha decidit homologar els permisos ucraïnesos amb els del Principat, amb l’objectiu de facilitar l’adaptació al país i així poder incorporar-se més fàcilment als llocs de treball. Tanmateix, segons va explicar el ministre Jover, per obtenir el carnet de conduir els refugiats hauran de realitzar i superar les proves pràctiques habituals per a l’obtenció del permís.