finances

Govern tancarà els comptes amb un dèficit de 3,7 milions

La previsió de tancament feta al juny era d’uns números vermells de 30,3 milions d’euros

El ministre de Finances, Eric Jover, durant la sessió del Consell General.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Finances, Eric Jover, va confirmar ahir que l’executiu tancarà el 2022 amb un dèficit de 3,7 milions d’euros. Això suposa que l’Estat acabarà el curs molt lluny dels 30,3 milions de dèficit que havia pressupostat per a aquest any. De fet, el ministre ja havia reiterat en diverses ocasions que “liquidem millor del que pressupostem”, i fins i tot la setmana passada no va descartar tornar a fregar el superàvit per al 2023 degut a aquest fet. Una situació que Jover va justificar ahir, durant la sessió del Consell General, pel bon ritme de l’economia andorrana, especialment per factors com l’increment d’ingressos de duana, on també juga un paper important la inflació actual.

Un anunci que Jover va realitzar durant el debat del projecte de llei que ha de permetre al Govern demanar un crèdit extraordinari de 12,6 milions d’euros per tirar endavant iniciatives com la de Borda Nova, la compra de pisos per destinar-los al mercat de lloguer assequible o regularitzar les transferències als comuns. A més, el ministre també va presentar un nou pla d’equilibri financer –el sisè d’aquesta legislatura– que, com va reconèixer, “ha quedat obsolet” tenint en compte les previsions realitzades per a l’elaboració dels comptes de 2023. Per exemple, en la revisió realitzada al juny, el Govern encara preveia seguir amb un endeutament superior al 40% del PIB nominal –el que sí que preveu la inflació–, un fet que ara Jover ja descarta, doncs preveu que el deute a final d’any representi el 39,4%.

En aquest sentit, el president del grup parlamentari de terceravia, Josep Pintat, va apuntar que “aquest projecte de llei és un popurri de documents i no calia tornar a aprovar un pla financer que està obsolet”. A més, Pintat va recriminar que algunes de les partides del pressupost no s’hagin liquidat i que es demani un nou crèdit.

Per la seva banda, el president del grup socialdemòcrata, Pere López, va titllar d’“il·lusió” i de “bluf” les polítiques d’habitatges dutes a terme pel Govern liderat per Xavier Espot durant aquesta legislatura. Així, López va recriminar que l’executiu encara no tingui enllestit el fons de l’habitatge o que el projecte de la Borda Nova encara no estigui finalitzat. “Tenen el nostre vot favorable, que per nosaltres no sigui, però durant tres anys i mig han intentar fer veure allò que no existia”, va assegurar el socialdemòcrata amb relació a les polítiques d’habitatge.

Finalment, el projecte de llei es va aprovar amb 24 vots a favor, tres en contra i cap abstenció.

APROVAT L'INCREMENT DEL 6% DEL TABAC

La sessió del Consell General d’ahir també va servir per donar llum verd, per unanimitat, a la taxa del tabac que ha d’incrementar el preu en un 6%. Una mesura que ha de servir per reduir el diferencial amb l’estat francès i així prevenir el tràfic transfronterer. El ministre de Finances, Eric Jover, va assegurar que “aquest augment, tot i ser moderat, té un doble objectiu: mantenir la competitivitat i el compromís contra el tràfic il·lícit”. Els nous preus no entraran en vigor fins que el projecte de llei es publiqui al BOPA.

tracking