seguretat social

El fons de reserva de jubilació perd 122 milions en el primer semestre

La caiguda dels mercats fruit del context econòmic impacta en el valor de la cartera, que a 30 de juny ascendia a 1.463,7 milions

Jordi Cinca explicant els resultats del 2021.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El primer semestre d’aquest any el fons de reserva de jubilació (FRJ), la guardiola de les pensions, ha perdut exactament el mateix que va guanyar durant tot l’exercici 2021, 122 milions d’euros. L’exercici passat la gestió es va saldar amb uns resultats notables però aquest 2022 la turbulència dels mercats financers fruit del context econòmic està impactant de ple en la rendibilitat de la cartera. A 31 de desembre el fons ascendia a 1.585,7 milions. L’exercici s’havia tancat en positiu fruit, especialment, del bon comportament de la renda variable, tal com va explicar al seu dia el president de la comissió gestora del fons, Jordi Cinca.

A 30 de juny del 2022 el valor de la cartera –que ha incorporat prop de 13 milions d’excedents de la branca de jubilació de la CASS– ha caigut fins als 1.463,7 milions. Els resultats negatius del primer trimestre s’han repetit durant el segon. En concret, la rendibilitat negativa del fons ha estat del 8,91%, una magnitud similar a la que han experimentat “d’altres fons de pensions internacionals i fons d’inversió amb perfil de risc i distribució d’actius similar” a l’andorrà, segons l’informe fet públic pel fons de reserva, que cita Suïssa (-9,47%), Espanya (-8,3%) o Itàlia (-8,3%).

Cal recordar, com recull el mateix informe, que els moviments en el valor de mercat de la cartera és la fotografia del moment, “l’apreciació o depreciació del valor de mercat de la cartera en un moment donat i que no es realitzaran mentre el FRJ no faci efectiva la venda dels diferents instruments financers”. Sigui com sigui, a hores d’ara difícilment es complirà el mandat d’obtenir una rendibilitat superior a la inflació, que ara mateix s’aproxima al 7%.

L’informe del fons recorda que ha caigut tant la renda fixa com la variable. Ara mateix el fons es distribueix en renda fixa (51%), renda variable (26,3%), actius monetaris (12,5%) i d’altres tipus d’actius (9,8%). “La renda fixa i la variable són els actius que més han contribuït a fer que la rendibilitat fos negativa. Els altres actius tampoc no han generat un rendiment positiu però han mitigat les caigudes”, sosté l’informe.

tracking