comptes de l'estat
La partida per a polítiques de protecció social puja fins als 111 milions
Els comptes de l’Estat destinaran fins a 111 milions d’euros a protegir els més vulnerables
El pressupost per al 2023 incrementa la despesa en protecció social. En concret, les partides que representen ajudes a diferents sectors de la població suposen fins a 111,4 milions d’euros. Així ho detalla el projecte de llei del pressupost per al 2023, una xifra que suposa un increment de 20,6 milions respecte al pressupost del 2022, que en percentatge es tradueix en una pujada del 23%.
Cal destacar que aquests valors corresponen al que el pressupost denomina “grup funcional de protecció social”. Una catalogació que busca “adaptar-se a les classificacions estandarditzades a escala internacional per tenir una homogeneïtzació que faciliti l’anàlisi i la comparabilitat de les dades financeres”, assegura la memòria del text legal. Així, entre aquests grups funcionals també hi ha, per exemple, el de “serveis públic generals”, “ordre públic i seguretat” o “defensa” (que en el cas andorrà no té cap partida assignada).
En la categoria de “protecció social” s’inclouen aspectes com prestacions per malaltia i discapacitat, per servei a la gent gran –5,4 milions i 4,4 milions, respectivament– o ajuts a la desocupació (amb una partida que es redueix un terç, quedant-se en 600.000 euros). Cal destacar, però, que la partida més gran d’aquest grup funcional és la denominada “família i fills”, la qual assoleix els 68,8 milions d’euros. D’aquests, 3,1 estan destinats a “protecció a infants” i 65,7 milions directament a protecció social. De fet, aquest últim subgrup és el més important, representant un 61,8% del total. En aquest sentit, cal tenir en compte que aquest mateix subgrup registra un increment del 3% respecte a l’any anterior.
Ajuts a l'habitatge
L’altra gran partida són els ajuts a l’habitatge. El 2023 s’hi destinaran un total de 17,4 milions d’euros, molt per sobre dels 3,4 que es van destinar en el pressupost per al 2022. De fet, aquesta partida es multiplica per més de cinc respecte al pressupost anterior. Més concretament, el departament de Territori destinarà 6,6 milions d’euros a la construcció d’habitatges de lloguer social. El gabinet tècnic d’Habitatge destinarà 7,4 milions al desenvolupament de l’Institut de l’Habitatge, a la compra de pisos per destinar-los al mercat de lloguer i a realitzar ajust directes en habitatge (1,6 milions d’euros). Per últim, el departament d’Afers Socials destinarà 3,4 milions d’euros a ajuts a l’habitatge social. Cal destacar que hi ha pressupostats 11,1 milions d’euros per combatre l’exclusió social. Així, s’incrementen un 26% aquests ajuts, que tindran el proper any 2,3 milions d’euros més. Entre d’altres, la memòria detalla que aquesta partida es destina al finançament de les pensions de solidaritat i a l’augment de places al Centre Residencial d’Educació Intensiva.
Cal tenir en compte que sobre el total del pressupost de l’Estat, el ministeri d’Afers Socials i Joventut s’emporta un 7% de la despesa, després d’haver incrementat la dotació pressupostària en 5,5 milions d’euros, un 16% més que l’any passat.
COMPTES CENTRATS EN L'ESTAT DEL BENESTAR
El 54,6% del pressupost del 2023 està destinat a l’estat del benestar, segons la memòria que indexa els comptes anuals amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Així, es destina fins al 27% de la despesa a la salut i el benestar (ODS 3), un 23% a les ciutats i comunitats sostenibles (ODS 11) o un 16% en educació i qualitat (ODS 4). Més concretament, també es destinen 18 milions a la fi de la pobresa (ODS 1) o 56 milions al treball decent i creixement econòmic (ODS 8)