creixement econòmic
La Cambra insta a ser més selectius amb la inversió estrangera
La directora, Pilar Escaler, reclama que els projectes que vinguin al país ho facin “en sectors productius i aportant valor”
La Cambra de Comerç demana ser “més selectius” amb la inversió estrangera. Així ho apunta la directora de l’organisme, Pilar Escaler, que assegura que “amb el ritme al qual està creixent la inversió estrangera potser hem de començar a limitar-la per veure quina és bona per al país”. La directora de la Cambra aposta per un canvi de model pel que fa a l’arribada de capital estranger perquè “la Cambra sempre ha defensat un creixement econòmic i social sostenible i equilibrat”. Tanmateix, Escaler assegura que sí que veu amb bons ulls l’arribada d’inversors de més enllà de les fronteres sempre que sigui “en sectors productius i que aportin un valor afegit al Principat”.
La demanda de la Cambra –en veu de la seva directora– arriba setmanes després de l’anunci fet pel cap de Govern en relació amb els nous requisits tant per a residents passius com per a treballadors per compte propi que volen residir al país. Tot i que s’incrementen els dipòsits necessaris per a l’obtenció de la residència, Escaler senyala que “aquesta llei d’economia digital ja preveu que en alguns casos per a empreses i sectors claus s’elimini el dipòsit necessari”, fet que considera que és una decisió encertada per no frenar d’aquesta manera la inversió però sí per poder aplicar un filtre més als projectes que puguin aterrar al teixit empresarial andorrà. De fet, Escaler recorda que la inversió estrangera ja representa el 19% del PIB andorrà.
Més previsió
D’altra banda, però, la directora de l’organisme demana a l’executiu que treballi els projectes de llei de manera més pausada per així poder esquivar l’ús del tràmit d’extrema urgència i necessitat. En relació a la llei que regula l’obtenció de llicències de construcció –i sobre la qual el president de la Cambra, Josep Maria Mas, va mostrar el seu neguit– Escaler afirma que “ha faltat previsió; segurament alguns plans de creixement ja fa temps que s’haurien d’haver fet”, defensa la directora, que matisa el discurs de Mas durant la presentació de l’informe econòmic del 2021 assegurant que “el president el que va dir és que aquesta llei ha estat aprovada amb tràmit d’extrema urgència i que el que necessiten els empresaris és una seguretat amb la normativa i les seves previsions; aquesta llei s’hauria d’haver fet amb més temps i havent parlat amb els sectors”. De fet, l’executiva recorda que “la construcció és el sector que està tirant de l’economia en aquests moments, però no ha de ser el pilar”.
On sí que estan parlant Govern i el sector empresarial és en relació a l’estalvi energètic. En aquest sentit, Escaler apunta que tot allò que no quedi regulat de forma obligatòria pel Govern pot provocar que no totes les empreses segueixin les recomanacions. “El ministeri no voldria posar una sèrie de mesures obligatòries sinó arribar a acords amb els sectors, però tot allò que sigui un pacte pot fer que alguna cosa s’escapi”, remarca.
Un altre dels elements clau que també apuntava l’informe econòmic elaborat per l’organisme és la falta de mà d’obra. Un problema que Escaler considera que ve de lluny i que sempre ha existit a Andorra.
En aquest sentit, la directora de la Cambra de Comerç considera que l’ens no ha d’intervenir en les negociacions que es donen entre patronal i sindicats amb l’objectiu d’arribar a un acord d’increment salarial, perquè considera que no és objecte del seu organisme. Així i tot, sí que defensa que “patronal i sindicats han de saber trobar l’equilibri per arribar al pacte”. “Els dos [patronal i sindicats] han de saber que el que nosaltres volem és fer les empreses més competitives i per això cal trobar aquest equilibri i aquest pacte; l’ideal és que el trobin les dues parts i que no ho hagi de fer el cap de Govern”, sentencia.
MÉS ESFORÇOS EN DIGITALITZACIÓ
La directora de la Cambra també lamenta que no hi hagi gaires empreses que s’estiguin apuntant als programes de transformació digital impulsats pel Govern a partir de les inversions realitzades pel Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa. Escaler recorda que a les empreses del país “els costa perquè tenim un teixit més petit i és precísament al que més li costa afrontar aquests reptes”. Així i tot, Escaler recorda que el programa inclou línies de crèdit per fomentar la digitalització de les empreses.