Despeses de 96,3 milions i tranferències del govern de 38

Un milió per a noves contractacions al SAAS

El pressupost de la parapública preveu una trentena de noves contractacions l’any vinent

La inflació i l'augment del preu de l'energia impacten en les despeses de l'hospital.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El pressupost per afrontar l’exercici 2023 del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària preveu unes despeses de 96,3 milions, una partida que creix un 12,9% respecte el que s’havia pressupostat per al 2022, i de la qual 53 milions aniran destinats a sufragar les remuneracions del personal. Concretament el cost de la plantilla creix aproximadament en 4,6 milions, un milió dels quals corresponen a noves contractacions. També assumeix l’impacte de la inflació en els salaris o canvis en el sistema de guàrdies.

Per al 2023, la memòria dels comptes detalla 34 contractacions entre personal sanitari i també alguna incorporació a l’àrea de gestió. Algunes contractacions seran a temps parcial. Salut Mental comptarà amb tres nous professionals (psiquiatre, psicòleg i coordinador de l’àrea infantojuvenil), hi ha tres incorporacions per a un nou servei de medicina de l’esport i tres més per al nou CAP de Ciutat de Valls. Per al projecte de cribratge de casos de colon s’ha de sumar un professional de la infermeria a temps parcial. Aquestes són noves contractacions per a projectes “estratègics nacionals”, mentre que en direcció assistencial hi haurà una vintena d’incorporacions més (tres de les quals per al Cedre) entre metges, personal d’infermeria, administratius i també un treballador social o un fisioterapeuta. En la memòria, el SAAS demana, a més, flexibilitat per a contractar durant l’any per garantir el bon funcionament de la sanitat.

Per a les despeses corrents es preveuen 40,8 milions, 6 milions més que aquest 2022, i un augment que la parapública explica per la inflació de nou i també per l’augment del cost de l’energia. El capítol d’inversions representa 2,4 milions i tindran un pes destacat les de caire tecnològic, que inclouen una nova versió de la historia clínica compartida o l’ampliació de les funcionalitats de l’APP Salut. Quant a les infraestructures, es preveuen inversions en manteniment, treballs a la planta baixa de les consultes externes o en l’embrancament de l’aigua potable, per poder connectar-se indistintament a les xarxes de subministrament d’Escaldes o d’Andorra la Vella.

La partida d’ingressos propis –transferències del Govern a banda–, també va a l’alça. El pressupost els xifra en 58,6 milions, 2,3 més que en l’exercici 2022. L’augment previst es justifica per l’increment de la cirurgia major ambulatòria i que es compta amb reconduir al Principat part de la despesa que es fa fora del país, més activitat al servei d’Urgències o increment de proves de laboratori.

Transferències

El creixement dels ingressos propis de la institució no va al mateix ritme que l’alça de les despeses, amb la qual cosa les transferències de l’executiu creixen de manera notable. Les transferències corrents que el SAAS preveu rebre del ministeri de Salut per fer front al dèficit ascendeixen a 35,3 milions, 8,3 milions més de les que es van contemplar per al 2022. La justificació que dona la memòria dels comptes apunta a l’impacte de la inflació, el de les noves contractacions, el de la rebaixa de les tarifes del centre sociosanitari i també la despesa derivada de projectes de país com ara la digitalització o el Laboratori Nacional d’Epidemiologia.

Finalment, a aquestes s’hi han de sumar 2,4 milions més de tranferències de capital (327.400 euros més que l’any anterior), que tindran per objectiu sufragar les inversions.

tracking