negociació de drets laborals

El primer conveni col·lectiu del SAAS apuja els sous un 5%

L’acord entre el comitè d’empresa i la direcció permet desbloquejar el pla de carrera professional, que feia deu anys que no s’implementava

Piqué, Buendía i Medina a la roda de premsa d'ahir a la sala d'actes del SAAS.M. R.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Paraules com “històric” o “molt satisfactori” es van fer servir ahir per definir l’acord entre la direcció del SAAS i el comitè d’empresa de l’hospital amb relació al que ha estat el primer conveni col·lectiu de la corporació. Un acord que, entre d’altres elements, permet desbloquejar el pla de carrera professional perquè 600 sanitaris aquest any i 100 més l’any vinent puguin veure incrementada la seva categoria professional i que se’ls apugi el salari base un 5%. Un increment que està subjecte a requisits com ara l’experiència professional o formacions que s’han anat realitzant però que la mateixa direcció del SAAS va contemplar ahir, després que aquest pla de carrera professional es congelés durant la darrera dècada. De fet, tot el personal podrà optar a una nova revisió del seu nivell cada cinc anys, i en cas que se superi el procés d’avaluació es podrà optar a un nou increment del 5%. A banda, cal contemplar l’increment de l’IPC que, segons es preveu a la Llei de pressupostos, serà del 4,5%.

D’aquesta manera, aquesta pujada salarial afectarà més de la meitat de la plantilla, conformada per uns 1.100 treballadors (900 si s’agrupen aquells que tenen jornades partides), segons va explicar Luis Buendía, el representant de la direcció de l’empresa en les negociacions amb el comitè, que va assegurar que “aquests increments tenen un impacte econòmic en els comptes però sempre s’ha negociat tenint en compte la preservació financera del SAAS”. Unes discussions que es van iniciar el 2019 i que es van veure interrompudes per la pandèmia, però ahir les parts van explicar que es van desenvolupar sempre “amb bon tarannà”.

39 acords de 50 proposats

Així i tot, segons van explicar totes les parts, encara queden elements en els quals no es va assolir un acord. En aquest sentit, el doctor Manuel Medina, president del comitè d’empresa, va recordar que “aquest increment salarial ens permet recuperar part de la pèrdua de poder adquisitiu d’aquests últims dos anys, però seguim encara lluny”. Tanmateix, Medina va valorar positivament un acord basat en els 50 punts que va presentar el comitè a la direcció, i sobre els quals s’ha assolit un acord en 39. Així, a més de l’increment salarial el conveni també contempla millores en permisos tant retribuïts com no retribuïts. Tot i que a la roda de premsa d’ahir no es va entrar en detall, aquestes millores se centren en els permisos de lactància o paternitat, així com la conciliació laboral dels treballadors. “És un acord satisfactori per a tothom; és un acord profitós i deixa una perspectiva de futur molt encoratjadora”, va sentenciar ahir el director del SAAS, Josep Maria Piqué.

D’altra banda, amb el conveni col·lectiu es regularitzen les primes o subvencions, un element que el Tribunal de Comptes havia demanat reiteradament.

EL SAAS RECONEIX EL REPTE QUE SUPOSRÀ CAPTAR MÀ D0OBRA ELS ANYS VINENTS

Un dels elements que no es van abordar durant la negociació d’aquest conveni col·lectiu és la possible reducció horària, un element que, segons Medina, condiciona la competitivitat de l’hospital andorrà per poder captar mà d’obra qualificada. En aquest sentit, el mateix director del SAAS va compartir la visió del president del comitè d’empresa i va assegurar que la captació de professionals “és el gran repte de futur que tenim al SAAS”. Així, Piqué va recordar que a França els sanitaris tenen una jornada laboral de 35 hores setmanals i que a Espanya la jornada és de 37 hores, tot i que s’està en camí de reduir-la per també situar-la en les 35 hores. A més de la jornada laboral, el director del SAAS també va apuntar la necessitat “de facilitar els tràmits per poder exercir al Principat”, i va alertar que hi ha una “previsió de jubilacions massives a Catalunya, per tant hi haurà una mancança de metges al territori que és del lloc on més mà d’obra captem”. Per tot plegat, Piqué va destacar que cal millorar la competitivitat laboral del SAAS per “captar talent, però també retenir-lo”, i per això va apostar per oferir projectes d’investigació que puguin fer d’atractiu.

tracking