reunió de la taula nacional
Partida per habilitar pisos de suport per a persones amb trastorns mentals
El ministeri opta pel centre que impulsa el bisbat d’Urgell per a estades d’hospitalització
El projecte de pressupost del Govern per a l’any 2023 preveu una partida d’un milió d’euros per a l’habilitació de pisos de suport per a les persones amb trastorns relacionats amb la salut mental. Així ho va explicar ahir el ministre de Salut, Albert Font, durant la segona reunió de la Taula nacional de salut mental i addiccions (TNSMA), que es va celebrar a l’edifici de Radio Andorra.
Els pisos estaran ubicats al mateix edifici del Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI) i n’hi haurà de dos tipus diferents segons el nivell d’autonomia dels usuaris. Al mateix temps, però, el ministeri aposta, tal com va explicar a la sortida de la reunió la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, per la firma d’un memoràndum d’entesa amb el bisbat d’Urgell, que té previst impulsar un centre destinat a pacients amb malalties mentals a l’antic edifici del seminari. L’objectiu d’aquest nou espai és esdevenir un centre de referència a tot el territori pirinenc i estarà centrat especialment en les persones –tant adults com infants i adolescents– amb trastorns de salut mental que necessitin de fases d’hospitalització de mitjana o llarga durada. “És un model d’habitatge que ha de ser diversificat. No plantegem un únic model d’habitatge, sinó que ha d’estar molt enfocat a les necessitats de la persona”, va manifestar Mas.
Un dels punts que recull el pla integral de salut mental i addiccions (Pisma), aprovat ara fa uns mesos i que defineix els eixos d’actuació en aquest àmbit, és precisament la necessitat de definir i implementar diferents models d’habitatge segons les necessitats que tinguin els pacients. La intenció del ministeri, així doncs, és que el país disposi de diferents tipus de recursos, com la unitat d’aguts que ja funciona i dona una resposta immediata, els pisos amb diferent suport a partir de l’any vinent i un centre en què es puguin hospitalitzar els pacients, que en principi seria el de la Seu d’Urgell, tot i que tampoc no es pot descartar un centre com aquest al país, que és el que reclamen les associacions relacionades amb la salut mental. Pel que fa als pisos, “hi haurà dos models diferents amb dos models de necessitats assistencials”, va explicar Mas. La secretària d’Estat també va anunciar la convocatòria d’una plaça de tècnic de salut mental per impulsar la governança de totes les polítiques que es facin. “Es tracta que el ministeri sigui l’òrgan de govern i des del qual es desprenen totes les polítiques i accions en salut mental”, va dir Mas.
LA CARTERA DE SERVEIS DE PSICOLOGIA POT ESTAR A PUNT ABANS DE FINAL D'ANY
La cartera de serveis de psicologia pot ser una realitat abans de final any. Aquesta és almenys la voluntat del ministeri de Salut, segons va explicar ahir la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas. De fet, s’està treballant “intensament” i “amb molt bona sintonia i col·laboració” amb els professionals d’aquest àmbit. Tot i així, segons va reconèixer Mas, encara hi ha una sèrie d’“esculls” o “situacions” que s’han de superar “per veure que totes les peces d’aquest puzle encaixen”. “Fa molt de temps que treballem en aquest projecte”, va indicar Mas. De moment, s’han definit quins són els agents que poden derivar els pacients cap al psicòleg. “El que ens ha semblat més adequat és que sigui des del metge referent i els metges especialistes, i lògicament des dels centres de salut mental, des d’on es pugui fer aquesta derivació”, va explicar Mas. “L’objectiu és que es faci un ús el màxim d’eficaç i eficient possible pel benestar del pacient”, va afegir la secretària d’Estat.