crisi energètica

Espanya talla avui el servei durant 3 hores

La primera aturada serà entre les 9 i les 10 hores i la segona entre les 20 i les 22 hores

La pujada de doctor Vilanova, a la capital, amb la il·luminació nocturna.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’abastiment d’energia elèctrica per la banda espanyola no serà possible avui durant tres hores. Un nou tall de subministrament que els veïns van comunicar a FEDA seguint els canals habituals i que obligarà la companyia elèctrica –producció pròpia a banda– a comprar a la banda francesa per garantir el servei. Els consumidors, d’aquesta manera, no notaran res però sí que ho faran els comptes de FEDA, perquè ara mateix adquirir l’electricitat als veïns del nord és molt més cara, entre d’altres factors, per l’anomenada excepció ibèrica que la Comissió Europea va autoritzar a Espanya i Portugal per tal de limitar el preu del gas en el mercat majorista.

El tall d’avui serà el tercer des que el dia 4 es produís el primer i el dia 10 el segon. Tots tres estan emmarcats en qüestions tècniques de la banda espanyola, que es prepara per a un hivern complicat, tal com va insistir ahir la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, a l’entrevista a Ràdio Nacional d’Andorra, on va avançar la interrupció del subministrament. Des de Red Eléctrica Española es van atribuir els talls a les condicions de falta d’aigua i vent, que havien dificultat la producció i que s’havien materialitzat “seguint sempre els procediments establerts per a la situació”.

L’ambaixador espanyol al Principat, Àngel Ros, també es va referir ahir a la qüestió, deixant clar que no hi ha cap situació “d’advertiment” per part d’Espa­nya. “Crec que tots els països i, en particular, Espanya i Andorra són prou responsables per aplicar aquelles mesures polítiques que considerem que poden ajudar a reduir aquesta dependència energètica. Confio i estic convençut que tant Espanya com Andorra estan fent les coses adequadament”, va manifestar Ros.

Implementar mesures

Els dos primers talls es van produir durant tres i dues hores, respectivament. Una situació per a la qual FEDA ja estava preparada –té un pla de contingència– però que no s’esperava que es produís tan d’hora. En tot cas, va accelerar el pla de xoc que el cap de Govern va presentar dimarts i que, augment tarifari a banda, implica un seguit de mesures d’estalvi que seran d’obligat compliment per a totes les administracions i també per al teixit empresarial.

tracking