L'EFA reclama la cessió de sòl dels comuns per construir habitatge

L’entitat critica l’“intervencionisme” del Govern en aquest àmbit i afirma que la solució a la problemàtica “està inventada arreu”

La nova junta directiva de l'EFA, presidida per Daniel Armengol, es va presentar ahir públicament.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Empresa Familiar Andorrana (EFA) reclama més col·laboració entre el sector públic i el privat en tots els àmbits i, especialment, per exemple, per afrontar la problemàtica de l’habitatge que existeix avui dia al país. “La solució està inventada arreu i posant sòl públic a disposició d’empreses privades i garantint una rendibilitat es podria posar habitatge en el mercat”, va explicar ahir el president de l’entitat, Daniel Armengol. “Aquí ho fem al revés”, va emfasitzar, recordant que hi ha comuns que posen en marxa les seves iniciatives de manera individual i un Institut Nacional de l’Habitatge “en què només participen empreses públiques”.

El president de l’EFA, que també va lamentar “la falta de comunicació entre el Govern i els propietaris”, va manifestar que aquesta és una qüestió que preocupa els empresaris, ja que la manca d’habitatge de lloguer està provocant “moltes dificultats per tenir i retenir talent”. En aquest sentit, va considerar que la col·laboració del sector privat amb els comuns, que són els propietaris de la pràctica totalitat del sòl públic, és la via que s’utilitza a tot arreu perquè hi hagi una major oferta d’habitatge. “La resta del món funciona així”, va emfasitzar el president de l’EFA.

Aquesta seria la solució a mitjà i llarg termini, i mentrestant les empreses “se n’han anat sortint”, moltes d’elles buscant allotjament per als seus treballadors. I és que, segons Armengol, la política “intervencionista” del Govern, amb una manca de seguretat jurídica que es deriva de les seves actuacions, és la que ha provocat que no hi hagi interès dels promotors del país per invertir en habitatges destinats al lloguer. En aquest mateix sentit, Daniel Cerqueda, membre de la junta de l’entitat, va indicar que són els propietaris “els que més pateixen” les polítiques que aplica l’executiu en aquesta matèria en els últims anys, que va qualificar com “pegats que porten a una situació que es va enquistant”, de manera que la problemàtica de l’habitatge “cada vegada és més estructural” en lloc de conjuntural. El resultat, entre d’altres, segons va opinar Cerqueda, és que “cada vegada costa més fer pujar gent a treballar al país” i les empreses tenen més dificultat a l’hora de contractar personal quali­ficat.

Acord amb la UE

En una trobada amb els mitjans de comunicació, els membres de la nova junta de l’entitat, elegida recentment, van donar ahir la seva opinió no tan sols sobre aquest tema, sinó també sobre molts altres de l’actualitat política i econòmica. Així, pel que fa a l’acord d’associació que s’està negociant amb la Unió Europea (UE), Armengol va admetre que hi ha “euroescèptics” al si de l’entitat, un fet que estaria motivat sobretot per la manca de dades sobre el que s’està negociant. De totes formes, Armengol va opinar que “a Europa hi acabarem sí o sí”, motiu pel qual va incidir en la necessitat que hi hagi més informació “per trencar les pors” i que l’acord es pugui aprovar, tal com està previst, en referèndum. Pel que fa a les infraestructures, va explicar que a l’EFA li “estranya” que el Govern, tot i l’aportació que ha fet per a la posada en funcionament de l’aeroport de la Seu d’Urgell, no participi en els seus òrgans de gestió en què es prenen les decisions. L’entitat és partidària que aquest equipament tingui cada vegada més destinacions amb les quals hi hagi enllaços amb vols, tenint en compte que de moment només s’han registrat prop de 8.000 usuaris, quan segons la projecció que es va fer en el seu dia s’hauria d’arribar a una xifra aproximada a 130.000.

En aquest sentit, cal recordar que el Govern va demanar una major aportació econòmica de l’EFA perquè hi hagi més vols en les actuals rutes, però Armengol es va limitar a recordar que va ser precisament aquesta associació la que va finançar els estudis perquè fos possible “posar en marxa l’aeroport”.

AUGMENT SALARIALS SEGONS EL SECTOR

El president de l’EFA, Daniel Armengol, va lamentar ahir que no s’hagin pogut fer convenis col·lectius al país per pactar, per exemple, els increments salarials amb els sindicats. Segons va indicar, “és la responsabilitat del Govern i de ningú més” que no s’hagin elaborat els corresponents reglaments per desenvolupar el Codi de relacions laborals en aquest punt. Segons va dir, “no tots els sectors es poden permetre la mateixa pujada salarial, motiu pel qual el millor hauria estat fer convenis sectorials”.

tracking