crisi energètica
L'empresariat reclama més sobirania energètica
Advoca per fórmules com la cooperació publicoprivada per invertir en infraestructures que facin Andorra més autosuficient
L’empresariat s’ha pres amb resignació l’augment de la factura elèctrica a partir de l’1 de desembre, conscient de la conjuntura internacional i dels preus disparats de l’energia. Però reclama solucions que han de passar per una major autonomia energètica, una aspiració que fa anys que es treballa i que s’hauria d’accelerar potenciant fórmules com la col·laboració publicoprivada.
“No direm que és una mesura desitjada ni volguda, però sí inevitable”, va afirmar el director de la Confederació Empresarial, Iago Andreu. La patronal és conscient de la conjuntura internacional, de com s’ha disparat el preu de l’energia que ha de comprar FEDA i de les tarifes de consum d’Andorra “i tard o d’hora havia de passar”. No obstant, advoquen per pensar en el mitjà i llarg termini per minimitzar l’impacte de la dependència energètica d’Andorra respecte als veïns. “S’ha de treballar en un pla d’inversions per assegurar la sobirania energètica”, va recalcar Andreu, apostant per altres fórmules com les concessions privades.
L’augment de la factura, que per a les empreses rondarà el 17%, suposa un sobrecost afegit en una situació ja complicada per la inflació, malgrat que la CEA admet que no és la mateixa situació que viuen països amb un teixit industrial potent amb uns costos energètics molt més elevats. “Aquest no és el nostre escenari, som majoritàriament un país d’empreses de serveis”, va apuntar Andreu, malgrat que va recordar que a la factura elèctrica s’hi ha d’afegir la dels carburants, també disparada pel context internacional. En tot cas, comparteixen el pla de xoc per l’estalvi i que sigui d’obligat compliment per garantir la uniformitat. Una obligació la qual ha defensat la Cambra de Comerç. El seu president, Josep Maria Mas, va afirmar que hi ha predisposició per part del teixit empresarial i que “hi ha empreses que ja estan fent reducció, conscients del context internacional”.
L’Empresa Familiar Andorrana (EFA) va ser més crítica, assenyalant que ha faltat “voluntat política” per impulsar una major col·laboració entre el sector públic i el privat a l’hora de posar en marxa noves iniciatives en l’àmbit energètic durant els últims anys i, d’aquesta manera, ser avui dia menys dependents dels països veïns i més autosuficients. Així ho va manifestar el president, Daniel Armengol, quan se li va demanar sobre l’increment de les tarifes elèctriques. “Pensem que s’ha de potenciar la col·laboració publicoprivada en molts àmbits i sobretot en l’energètic”, va manifestar Armengol, que també va assenyalar les dificultats que suposa comptar amb diferents administracions per a l’impuls de nous projectes. “Tenir-ne vuit ens penalitza”, va emfasitzar.
Segons el president de l’EFA, caldria haver fet un esforç i anar augmentant al llarg dels anys i no de cop les tarifes elèctriques, però “ha faltat voluntat política per adequar-nos als països veïns”. A més, segons va afegir, un problema existent és la manca de dades: “Estic convençut que el Govern no té les dades quadrades amb les distribuïdores i sempre és millor incidir per sectors perquè no tots es poden permetre la mateixa pujada.”
"ESPOT HA DE CONVOCAR ELECCIONS AL MÉS AVIAT POSSIBLE"
Qui va ser molt dur contra la pujada tarifària va ser el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, que va acusar el Govern de no tenir credibilitat. “No es pot sortir un dia dient que no hi haurà pujada almenys fins al 2023 i després, a la setmana següent, pujar la factura un 8% als particulars i un 17% a les empreses.” “El que pensem és que el senyor Xavier Espot ha de convocar eleccions al més aviat possible”, va etzibar Ubach, molt crític també amb l’ajut de 150 euros a les famílies més vulnerables anunciat dimarts pel cap de l’executiu, perquè “tornem amb les almoines, no es volen donar drets i al final tothom dependrà de la caritat”. El secretari general de l’USdA va insistir que el que calen són pujades salarials, defensant la proposta que van formular en el si del Consell Econòmic i Social. “Hem proposat una pujada del 5% els pròxims quatre anys, un 20% en quatre anys, això les empreses no ho poden assumir i sí un increment de la factura de l’electricitat del 17%?”, es va demanar. “El que penso és que no podem continuar així, la classe mitjana està desapareixent” i, hi va afegir, cal revertir-ho “recuperant poder adquisitiu, no apujant només el salari mínim”. Sobre la qüestió salarial, que s’ha de tornar a abordar en el si del Consell Econòmic i Social els propers dies, el director de la CEA va insistir que la seva oposició és a la pujada per decret, emfatitzant que ja hi ha empreses que estan aplicant augments salarials i més enllà de l’IPC. Iago Andreu va insistir que la pujada tarifària també afecta les empreses i en major grau que les llars, “cosa que entenem, que segurament és lògica”, però que tindrà un impacte sobre els seus comptes.