treball

L'USdA posa en dubte la legitimitat del conveni col·lectiu del SAAS

Ubach defensa que no pot tenir validesa si no l’avala la majoria de la plantilla

El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’USdA posa en dubte el valor del conveni col·lectiu que dimarts van presentar en roda de premsa la direcció del SAAS i l’expresident del comitè d’empresa de la parapública. El secretari general del sindicat, Gabriel Ubach, sosté que la plantilla hauria de referendar el contingut de l’acord perquè el comitè d’empresa està legitimitat per negociar en nom de la plantilla, però “un cop negociat els treballadors hi han de dir la seva”, i no hauria de ser vàlid si no ho aprova la majoria. El sindicalista va defensar que “així és com es fa a tot arreu però potser el senyor Piqué està instaurant noves maneres de fer”. L’USdA avaluarà si hi ha alguna opció legal per impugnar l’acord.

Ubach, a més, va mostrar el seu enuig amb les manifestacions fetes pel doctor Manel Medina (ja jubilat però que ha estat el president del comitè d’empresa mentre s’han dut a terme les negociacions) referint-se al sindicat que s’està promovent a l’hospital, una de les branques sectorials que vol impulsar l’USdA. Medina va recordar que “els sindicats estan regulats per llei, així que si volen fer-ho que ho facin, però que es deixin de comentaris a la premsa i d’aquestes formes lamentables”. Ubach va criticar que “es carregui contra persones que es vulguin sindicar. Només li ha faltat dir que amb Franco es vivia millor”, i va lamentar que el comitè d’empresa declinés reunir-se amb les persones que estan promovent el sindicat sanitari quan es va demanar la trobada. “El que hauria de fer [Medina] és demanar disculpes als treballadors”, va etzibar Ubach, que va defensar el dret a impulsar un sindicat en l’àmbit hospitalari, sota el paraigua de l’USdA i de la Confederació Europea de Sindicats (CES), de la qual l’entitat andorrana fa part. “Nosaltres defensem el conveni col·lectiu però fer-ho com Déu mana, però en cap moment hem embussat el comitè d’empresa”, va insistir.

L’apartat que regula els convenis col·lectius al Codi de relacions laborals assenyala per al cas dels acords d’empresa de més de 50 treballadors –el cas del SAAS– que l’han de negociar els cinc membres del comitè d’empresa i cinc representants de l’empresari, i que s’ha de posar a disposició de la plantilla una còpia. No s’hi fa referència a la votació de la plantilla excepte si és un conveni negociat per assalariats amb mandat, que és una alternativa en el cas d’empreses que no tinguin comitè o delegats de personal.

tracking