dia nacional d'espanya

Ros està convençut que s'arribarà a un acord sobre els límits territorials

L’ambaixador va celebrar les relacions “excel·lents” que uneixen els dos països

Àngel Ros i Xavier Espot durant la celebració del Dia nacional d'Espanya.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ambaixador espanyol, Àngel Ros, està convençut que Espanya i Andorra arribaran a un acord pel que fa als límits territorials a la zona del parc solar del planell de la Tosa. De fet, durant l’acte de celebració del Dia nacional d’Espanya, Ros va destacar les “excel·lents” relacions bilaterals que uneixen ambdós països i va manifestar que és “absolutament impossible” que l’afer dels límits pugui posar en qüestió aquesta entesa.

En aquest sentit, Ros va informar que els tècnics estan realitzant “treballs de camp” a la zona i revisant documentació antiga amb relació a aquests límits territorials. Els treballs “han progressat bastant, però són lents”, va apuntar, afegint que segurament farà falta entre un any i mig i dos anys per arribar a un acord. Així, l’ambaixador va indicar que la previsió és que el mes que ve els tècnics andorrans i els espanyols es reuneixin per posar en comú els respectius avenços. Tanmateix, Ros va advertir que és molt possible que hi hagi qüestions que s’hagin “d’elevar a la comissió mixta”, presidida pels dos ambaixadors. L’acord inicial va ser que aquesta comissió mixta es reuniria cada sis mesos i, per tant, la previsió és que es trobi abans que finalitzi l’any.

El que Ros sí que va afirmar amb contundència és que “el tema dels límits territorials del parc fotovoltaic no pot posar en qüestió l’excel·lent relació bilateral entre Espanya i Andorra”. De fet, durant el discurs que va pronunciar davant les autoritats que ahir van assistir a l’ambaixada per commemorar la festivitat espanyola, Ros va posar en relleu que “estem en un bon moment de cooperació en tots els àmbits, l’educatiu, el sanitari, etcètera”.

Així mateix, un cop més, el representant espanyol va reiterar el suport del país veí en el marc de les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea i va compartir el desig que puguin culminar durant el mandat espanyol al Consell de la Unió Europea. En concret, Ros va matisar que ara mateix s’està abordant el tema de la lliure circulació. Sobre aquest tema, va sostenir que no li consta cap proposta andorrana amb relació a un possible subsidi per als treballadors espanyols en una situació de desocupació involuntària al Principat.

Pel que fa a les reivindicacions dels treballadors de l’ambaixada espanyola, que denuncien que tenen els sous congelats des de l’any 2008, Ros es va limitar a reconèixer els seus drets sindicals. En matèria sanitària, l’ambaixador espanyol va celebrar la iniciativa de crear un centre de salut mental a la Seu d’Urgell que doni cobertura a la zona dels Pirineus.

Durant l’acte, Ros va aprofitar per condemnar públicament la guerra d’Ucraïna i va agrair que Andorra s’hagi sumat a les sancions a Rússia.

tracking