acord salarial

La patronal afirma que no s'ha perdut poder adquisitiu

Els empresaris asseguren que els salaris ja s’han incrementat en els últims anys i creuen que no s’ha perdut poder adquisitiu

Gerard Cadena i Iago Andreu ahir al final de la reunió entre el Govern i la UE.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Nova reunió entre la CEA i el sindicats per intentar acordar un increment salarial. I de nou, nova ocasió en què les posicions són pràcticament antagòniques. Si els sindicats apuntaven en la primera reunió del Consell Econòmic i Social una important pèrdua de poder adquisitiu, ahir la CEA va presentar un informe d’elaboració pròpia per intentar justificar que els salaris ja han crescut per sobre de la inflació des del juny del 2021. Basant-se en el salari mitjà, els càlculs de la patronal defensen que els salaris de la població s’ha incrementat des del juny del 2021 un 10,2%, mentre que l’IPC només ha crescut un 7,4%. Així, els empresaris justifiquen la posició per l’increment del salari mitjà, el qual ha passat dels 2.129,71 euros el juny del 2021 als 2.348,07 del mateix mes d’enguany.

Més concretament, i amb l’objectiu de fonamentar la seva proposta d’un acord sectorial, la patronal assenyala que només el sector de la indústria manufacturada, el sector d’activitats sanitàries i el de l’administració pública han incrementat els seus salaris per sota de l’IPC (4,2%, 4,6% i 4,6%, respectivament).

D’altra banda, el propi informe destaca que entre el 2001 i el 2021 “l’augment del salari mitjà durant aquest període (62,6%) va ser superior a l’augment del salari mínim (l’únic regulat legalment) per al mateix període (54,7%)”, unes dades que busquen justificar que “l’autoregulació del mercat es va traduir en un augment superior dels salaris que no pas la regulació per decret”. “Tot plegat ens permet afirmar que les regulacions salarials i els increments lineals acordats de forma indiscriminada funcionen millor en el sector públic que en el sector privat. I que la regulació del propi mercat de treball funciona millor –en el sector privat i en termes absoluts– que la regulació per decret”, sentencia l’informe que va presentar ahir la CEA.

Per la seva banda, el president de la patronal, Gerard Cadena, va afirmar ahir que “bàsicament els sindicats havien fet un càlcul sobre la pèrdua de poder adquisitiu basant-se en el producte interior brut i nosaltres ens basem en l’IPC i els increments de salari; les dades són completament oposades però el que fem és intentar acostar posicions i veure com ens podem retrobar amb els càlculs”.

INCREDULITAT SINDICAL

“Hem intentat ser el més realistes possible però quan veiem que de l’altre costat es nega fins i tot que s’ha perdut molt poder adquisitiu anem malament”, va lamentar ahir Gabriel Ubach, secretari general de l’USdA, després de la reunió en què també van ser presents tècnics del departament d’Estadística. Així, Ubach va asseverar que “els salaris han pujat, és cert, però no al mateix ritme que el nivell de vida d’Andorra; hem insistit que nosaltres no culpem els empresaris del desgavell sinó que el problema són les polítiques neoliberals que aplica el Govern de Demòcrates”. Davant aquesta reflexió, el líder sindical va defensar que tant patronal com sindicat vagin de la mà contra les mesures aplicades per l’executiu a la recerca de “solucions reals a curt termini”. “La solució passa per o bé apugem els salaris o bé exigim al Govern que trobi solucions efectives a molt curt termini, si no passarem a ser del país dels Pirineus al país dels assistits”, va carregar Ubach, que va afegir que “no serveix de res apujar els salaris si després has de pagar 2.000 euros de lloguer”. En aquest sentit, el secretari general va recordar que “totes les ajudes surten dels impostos, els que ara es neguen a apujar salaris ho acabaran pagant amb impostos que caldran per aplicar ajudes a la ciutadania”.

Amb relació a la possibilitat d’arribar a un acord, Ubach va asseverar que “nosaltres estenem la mà, però no dubtem que el Govern acabarà fent el que consideri perquè ja fa temps que ho fa”.

tracking